300 sökande. Lindåsskolan kammade på onsdagen hem en andraplas i den prestigefyllda tävling Arla guldko, även känd som matbranschens Oscar. Lindåsskolan tävlade framför allt med sin förmåga att samarbeta för att få till maximal matglädje.

Lindåsskolan tävlade i kategorin Bästa matglädjeskola. Bland 300 sökande var de en av de tre som togs ut till finalen.

– Det vi är riktigt bra på är samarbete, med elever, föräldrar, pedagoger, rektor … vi har med alla, säger köksmästare Even Bakke.

Det var han som skrev den 8 A4-sidor långa anmälan till tävlingen.

– Det finns otroligt många bra kockar, men det krävs lite mer. Istället för att bara satsa på köket, satsar vi brett.

Personalen initiativtagare
Det är personalen i köket som tagit initiativ till det arbetssättet. De sitter med i ledningsgruppen för skolan, de finns med i brukarrådet för föräldrarna, de har ett matråd för eleverna och så är de med och arrangerar Lindåsskolans dag tillsammans med skolan.

– Och så är vi bra på mat också. Vi gör all mat själva.

Det är den här ständigt pågående dialogen som skapar matglädjen och den goda matsalsmiljön.

Högtidlig ceremoni i Stockholm
I våras fick skolan en oanmäld påhälsning av juryn som varit där och intervjuat elever och kontrollerat att det som står i anmälan stämmer. Och igår var Even Bakke, resten av kökspersonalen, rektorn, stadsdelen Askim Frölunda Högsbos kostchef och områdeschef på prisceremonin i Stockholm och mottog ett hedersamt andrapris.

– Det var ju roligt att komma till finalen, samtidigt var det väldigt nervöst. Sedan var det en stor tillställning på Grand med Loreen och trerättersmiddag av årets kock.

Lite telefonnummer och e-postadresser har han fått med sig hem.

– På sikt hoppas jag på lite samarbete och erfarenhetsutbyte.

Det är faktiskt inte första gången Lindåsskolans kök tagit medalj. Så sent som 2010 vann de pris för Sveriges bästa stora skolkök. (se länk till tidigare artiklar)