Kvalitetsmat i skolköket. Skolan har länge arbetat med att laga maten från grunden med bra råvaror. Arbetet med kvalitetsmat har nu gett skolan en finalplats i Arla Guldko 2012 i kategorin Bästa Matglädjeskola.

I Lindåsskolans kök arbetar man precis som i ett professionellt restaurangkök med målet att alla matgäster ska bli nöjda. Maten lagas från grunden och förbereds väl varje dag.

– Till och med blodpudding lagar vi helt från grunden och det är faktiskt väldigt enkelt. När man gör den själv kan man också krydda den lite extra och det blir jättegott. Det började med att jag hittade ett recept på blodpudding i
Tore Wretmans kokbok och sen var det bara att göra om hans recept så att det passade vårt skolkök, säger Even Bakke.

Bra mat behöver inte vara dyrare
En vanlig uppfattning är att ”riktiga” råvaror är både dyrare och svårare, säger Even. Men så behöver det absolut inte vara.

– Det blir varken dyrare eller svårare. Hos oss är alla i köket utbildade så vi kan ju det vi håller på med. Vi jobbar som ett vanligt restaurangkök där allt är förberett men inte helt färdiglagat innan gästerna kommer. Vi har ett schema för vilken tid varje klass kommer så då behöver inte maten får stå färdig och varmhållen för länge. Då tappar den nämligen både färg och smak.

Varje fredag är det klassens val på matsedeln då en klass får bestämma vilken maträtt som ska serveras.

– Det här gör vi för att eleverna ska känna sig delaktiga och hörda, det tycker vi är oerhört viktigt, säger Even Bakke.

Vinnarna i Arla Guldko 2012 presenteras den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.