Var med och rösta. Lindholmens tekniska gymnasium kan vinna två arkitekturpriser. Det är det prestigefyllda Kasper Salin-priset och Årets skol- och förskolebyggnad där alla kan vara med och rösta fram vinnaren.

Varje år sedan 1962 delar Sveriges arkitekter ut Kasper Salin-priset till ett nytt svenskt byggnadsverk. Elva gånger har det gått till byggnader i och runt Göteborg. I år är Göteborgs nyaste gymnasium, Lindholmens tekniska gymnasium, en av de nominerade till priset. Skolan började användas lagom till höstterminen 2020.

En modern byggnad

I motiveringen står det bland annat: “Med ett uttryck som tydligt förmedlar byggnadens konstruktion skapas en öppen och tillåtande struktur. Kombinationen av betongbjälklag och grova träbalkar ger väl tilltagna våningshöjder och en arkitektur med förutsättningar att möta framtidens behov. Allt utom fasaden och den bärande konstruktionen kan ändras med enkla medel för att ge plats för annan verksamhet, som kontor eller kultur. Det visar på ett modernt förhållningssätt till byggande och pekar ut en riktning i omställningen till ett hållbart samhälle.”

Vinnarna presenteras i mars

På Arkitekturgalan den 25 mars presenteras vilken skolbyggnad som får årets Kasper Salin-pris. Lindholmens tekniska gymnasium kan också vinna ett annat pris: Årets skol- och förskolebyggnad 2021. Alla som vill kan vara med och rösta fram vinnaren, det finns fem byggnader att välja på och det går att rösta fram till den 1 mars klockan 12.00, se länk nedan. Företaget Nohrcon står bakom tävlingen och vinnaren presenteras den 4 mars.