Drop-in för nyfikna och oroliga. Hallå där Anna Griph, bibliotekarie på Linnéstadens bibliotek, som bjudit in en logoped till drop-in och rådgivning 8 mars. Varför anordnar ni det här?

– Det var faktiskt logopeden själv, Matilda Nordh, som kontaktade oss och erbjöd sig att komma. Vi tycker att det är jättebra. Vi har tidigare haft föredrag och drop-in om dyslexi och läs- och skrivsvårigheter, så det här passar bra. Matilda tipsade oss om att det är Europeiska Logopeddagen 6 mars. Nu hade vi inte möjlighet just det datumet utan firar dagen 8 mars i stället. Vi har aldrig uppmärksammat dagen förut, men den är verkligen värd att lyftas.

Vilka är välkomna till drop in-tillfället?
– Alla som har frågor och funderingar kring barns språk-, läs- och skrivutveckling. Jag kan tänka mig att föräldrar med yngre barn, pedagoger, far- och morföräldrar är intresserade av det här. Matilda Nordh kommer att ha ett informationsbord där hon bland annat visar olika media från vår ”Äppelhylla”, där vi bland annat har talböcker, böcker med tecken, och olika språkstimulerande media som Babblarna och Språkpuffen. Matilda finns på plats mellan klockan 17 och 19 och det går att ställa frågor till henne under den här tiden. Jag kommer också att medverka och kunna svara på frågor om böcker och andra media på biblioteket.

Vilka frågor kan besökarna få svar på?
– Hon kan svara på frågor som till exempel: När ska mitt barn kunna säga R? Hur kan jag hjälpa till att stimulera mitt barns språkutveckling? Kan surfplattor påverka språket negativt? Hur ska man läsa högt för sina barn? Hon svarar på alla frågor – nyfikna som oroliga.

Brukar ni bibliotekarier få frågor om språkutveckling?
– Ja, det kan vi få. Speciellt får vi mycket frågor om högläsning: vad man ska läsa för sitt barn, när man ska börja och vilka böcker man ska välja.