Medborgarbudget i Lundby. Bjurslättsskolan står i centrum när medborgarbudgeten Din idé nu har kommit till stadsdelen Lundby. Alla Lundbybor kan bidra med, kampanja för och rösta om förslag på aktiviteter i och kring skolan. 150 000 kronor finns i potten.

Den 14 september startade medborgabudgeten Din idé i Lundby. Fram till den 18 oktober kan alla lundbybor lämna förslag på vad de 150 000 kronor som finns i budget ska användas till – så länge det handlar om aktiviteter i och kring Bjurslättsskolan.

– Bjurslättskolan arbetar tillsammans med andra för att öppna skolans lokaler och bli en mötesplats och resurs i området under konceptet ”Skolan mitt i Lundby”. Genom att ha aktiviteter på skolan även på kvällar och helger vill man bidra till trygga uppväxtvillkor, säger Victoria Trygg, projektledare för medborgarbudgeten i Lundby stadsdelsförvaltning,

Unikt samarbete

Din idé är också ett unikt samarbete mellan verksamheter i Göteborgs Stad och tre fastighetsbolag – Familjebostäder, Stena Fastigheter och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH – i syfte att skapa engagemang och gemenskap i området kring Bjurslättsskolan.

– På Stena Fastigheter arbetar vi med relationsförvaltning, vilket är vårt arbetssätt för att bidra till ett socialt hållbart samhälle. Förutom att arbetet har som mål att skapa trygga kvarter där människor trivs, ska det också främja demokrati. En medborgarbudget är ett utmärkt, och beprövat, exempel på när människor får delta i demokratiska beslut som rör dem. Vi är verkligen glada att få vara med och möjliggöra det här i Lundby, där många av våra hyresgäster bor, säger Sari Isberg, Relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

150 000 kronor

Allt som allt finns det 150 000 kronor i budget för aktiviteter och när förslagen är inlämnade kan man både kampanja och rösta om dom.

Under höstlovet ordnas kampanjaktiviteter på Bjurslättsskolan och i bostadsområdena. Då finns möjlighet att till exempel göra en snygg affisch, eller varför inte en film när barnfilmskolan är på plats.

– För våra hyresgäster och alla som bor och verkar i Lundby finns nu en fin chans att vara med och påverka i sitt område. Det ska bli spännande att se vilka idéer som kommer in, kommenterar Magnus Möller, områdeschef på Familjebostäder.

Pernilla Hallberg, verksamhetschef på FCH, håller med.

– Det är jättebra att vi kan jobba tillsammans. I andra länder, där medborgarbudgetar av den här typen är vanligare, har man sett väldigt positiva resultat.

30 förslag redan första dagen

Förslag kan lämnas fram till 18 oktober på Skolan mitt i Lundbys webbplats, eller på Lundby bibliotek om det finns nedskrivet på ett papper.

– Vi fick in 30 förslag redan första dagen när vi hade kickoff på skolan och i ett bostadsområde. Det är fantastiskt roligt, säger Victoria Trygg.