Den 5 maj tar ett kreativt kaos över Väldskulturmuseet under fyra timmar. I samarbete med Göteborgs Ungdomsfullmäktige fylls huset med skapande aktiviteter för unga. Det blir bildworkshops, uttrycksplank, stafettskrivning, bokbyteri, öppen scen och mycket mer.

Varje år anordnar Göteborgs Ungdomsfullmäktige en vårkampanj. Årets upplaga heter Luften är fri och handlar om ungdomars möjligheter att uttrycka sig i det offentliga rummet. Programmet sträcker sig över sju dagar i lika många olika lokaler runt om i stan.

Störst, och först ut är arrangemanget i Världskulturmuseet. En rad aktiviteter kommer att pågå parallellt mellan klockan 16 och 20:

Ungdomar håller i aktiviteterna

13-åriga bokbloggaren Aidia Kalaaji kommer att hålla i ett bokbytarbord. Tre elever från Schillerska gymnasiets estetiska program kommer att hålla i en bildworshop.

Lärarstudenterna Nettan Vik och Johanna Bryngelsson gör ett uttrycksplank där vem som helst kan uttrycka sig. Ett tiotal band är föranmälda för den öppna scenen, bland andra Henry Yang, Oscar Sjöströms orkester, Kamal, C Jay, Mixtape Warriors, Gustav Lindwall och Miranda.

Stafettskrivning av novell

– Dessutom blir det en musiklounge där man kan med sig sitt instrument och sin röst och göra något spontant tillsammans. Och en danslounge. Tanken är att det ska bli rörigt och festligt, säger Eva Looström, planeringsledare.

I programmet finns också stafettskrivning av en novell på ett långt papper. Och vimpelverkstad. Det finns inget spikat schema under kvällen.

– Plötsligt kan det hända något på scen eller att någon ställer sig upp och läser stafettnovellen. Det är det som är grejen, det är vansinnigt kreativt, säger Eva Looström.

Leta efter flaggspel på stan

Under de följande dagarna blir det också aktiviteter på flera andra kulturinstitutioner runt om i stan.

Ungdomsfullmäktige har också uppmanat kommunens skolor och bibliotek har också uppmanats göra ungas skapande synligt under de här veckorna.
– Så håll utkik efter flaggspel, utställningar eller spontana spelningar på torgen var du än är, säger Eva Looström.

Egentligen har ungdomsfullmäktige en vision om att Göteborgs alla kulturinstitutioner skulle öppna för ”de ungas vårsalong”, två veckor varje vår. Men det här blir i alla fall ett smakprov och en början.

– Vi har haft ett möte med kommunens politiker och tjänstemän om det redan. Och samtalet fortgår. Egentligen tror jag inte det finns så stora motsättningar mellan barnens önskemål och kulturinstitutionernas. Problemet är mest skillnaden i tidsperspektiv och framförhållning.

3055