Betald sommarpraktik för alla nior i Biskopsgården visade sig vara ett lyckat grepp. Både arbetsgivarna och de 132 praktikanterna är nöjda. Ett tiotal elever har också fått erbjudande om fortsatt jobb. Dessutom rapporteras en ovanligt lugn sommar i stadsdelen med mindre skadegörelse och kriminalitet.

Stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården erbjöd i somras, som första stadsdel i Göteborg, betald sommarpraktik till alla i årskurs nio. Både arbetsgivare och praktikanter har upplevt praktikperioden som en mycket positiv erfarenhet.

– Totalt har 132 niondeklassare varit ute på praktik, säger Roger Siverbrandt, koordinator på Biskopsgårdens stadsdelsförvaltning.

– Och vi har fått en väldigt positiv respons från alla arbetsgivare som tagit emot våra ungdomar. Ett tiotal elever har till och med blivit erbjudna fortsatt arbete på sina arbetsplatser, fortsätter han.

”Har varit goa, trevliga och duktiga”

Linn Junglert på Svartedalsskolan praktiserade på Scandic Opalen i två veckor:

– Jag arbetade som hotellstäderska. Det var roligt, jag fick arbeta tillsammans med två tjejer som jag kände sen tidigare. Nu är jag anställd på Scandic Opalen, jag jobbar extra där när de behöver mig, berättar hon.

Rikard Morschheuser, förvaltare på Bostadsbolaget, och Therése Kjellström, vikarierande miljövärd, tog emot ett tiotal praktikanter från Biskopsgården i somras.

– Det är extra kul att arbeta med ungdomar som är från området, säger Therése Kjellström.

Praktikanterna har fått hjälpa kvartersvärdarna med olika typer av uppgifter, som att plocka skräp, rensa ogräs och måla. Ungdomarna har varit goa, trevliga och duktiga.

– Vi kan absolut tänka oss att ta emot praktikanter igen nästa år!

”Har fått känna att de är en del av samhället”

Det har också varit en ovanligt lugn sommar i Biskopsgården i år, vad det gäller kriminalitet och skadegörelse.

– Sommarpraktiken är en del av förklaringen, säger Lena Säljö, verksamhetschef för Individ och familjeomsorg.

– Ungdomarna har fått känna att de är en del av samhället, och att de kan bidra med något. Jag vet att det gör skillnad!

782A.jpg

Rikard Morschheuser, förvaltare på Bostadsbolaget, och Therése Kjellström, vikarierande miljövärd, tar gärna emot praktikanter igen nästa sommar.