Stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården, Västtrafik och de allmännyttiga bostadsföretagen Bostadsbolaget och Poseidon i Göteborg är mycket nära ett avtal med organisationen Lugna Gatan som sedan tio år jobbar med att erbjuda unga stöd och förebilder i Stockholm.

– Vi är muntligen överens, bekräftar Biskopsgårdens stadsdelschef Björn Järbur som bara avvaktar en förhandling kring upphandlingens form innan ett avtal skrivs under.

Lyckat försök på Angeredsgymnasiet

Lugna Gatans verksamhet började på Fryshuset i Stockholm 1995 Sedan dess har man utbildat och engagerat hundratals unga som tagit plats i miljöer där ungdomar finns och rör sig.

Genom sin närvaro fungerar man som en länk till vuxenvärlden och utgör ett stöd för utsatta. I Stockholm har Lugna Gatan med framgång samarbetat med såväl Storstockholms Lokaltrafik, skolor som hamburgerrestauranger och badhus.

Under senvåren engagerade Angeredsgymnasiet fyra representanter från organisationen – ett försök som verksamhetschef Kerstin Lidén var mycket nöjd med.

– Vi utbildar nu 15 unga, tolv killar och tre tjejer, under tre månader för att de ska kunna sätta igång och jobba efter nyår, säger Ferenc Boronkay från Lugna Gatan som fanns med i Angered i våras.

I Stockholm har Lugna Gatan 100 anställda och 200 ideellt engagerade. Björn Järbur har följt upp erfarenheterna från huvudstaden.

Västtrafik betalar hälften

– I först hand vill jag se att de finns med i våra två högstadieskolor Ryaskolan och Svartedalsskolan, säger Björn Järbur som kom i kontakt med Lugna Gatan för första gången i början av året som en del av arbetet med Ung och Trygg i Göteborg.

Västtrafiks Göteborgsområdets styrelse fattade den 17 juni ett beslut om att låta Nicke Ehk hitta former för ett projekt som kan komma till rätta med problem kopplade till våld, hot och klotter.

– Vi har sagt att vi är beredda att finansiera 50 procent av fem värdar – i så fall får Biskopsgården och bostadsbolagen stå för den andra hälften, säger Nicke Ehk som noga följt SL:s erfarenheter av samarbetet med Lugna Gatan.

”Dom har varit där själva”

Andra stadsdelsnämnder, Bergsjön, Gunnared och Lärjedalen till exempel, har visat intresse men är ännu inte lika långt framme som Biskopsgården. Liknande avtal kan emellertid snart bli aktuella även på andra håll i Göteborg.

– Man måste se det här i ett större perspektiv. Det gäller att finnas där de unga finns och ha en trovärdighet. För mig är Lugna Gatan lite som kamratföreningen Länken. Dom lyckas för att dom varit där själva, säger Nicke Ehk som gärna sett att verksamheten kommit igång redan i höst men nu mer realistiskt bedömer att januari blir premiärmånad.

– Jag tror att alla inser att man måste visa uthållighet för att nå resultat. Kanske kan det vara dags för en utvärdering efter 2006.

För att komma ifråga för Lugna Gatan ska man ha fyllt 20 år och genomgått organisationens utbildning över tre månader. Man ser helst att Lugna Gatans folk redan är kända i den miljö de ska verka. Till det yttre känns de igen på sina svarta jackor och tröjor med gul text ”Lugna Gatan Göteborg”.

6740_2.jpg
I Stockholms tunnelbana är Lugna Gatans killar och tjejer en välbekant syn. Foto: Rostam Zandi

Fotnot:
Ung och Trygg i Göteborg är ett samarbete mellan polisen, åklagarmyndigheten, Förvaltnings AB Framtiden och fem stadsdelar. I veckan blev det klart att samarbetet utökas till att gälla alla stadsdelar som vill vara med (se länk till artikel nedan).