Bra exempel på medborgarinflytande. "Din idé - medborgarbudget i Lundby i samverkan" blev i våras nominerad till en internationell utmärkelse. Tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, skickade ansvariga in bidraget till IOPD Award "Best practice in citizen participtation". Din idé fick ett hedersomnämnande av juryn.

Din idé – medborgarbudget i samverkan var ett av 52 nominerade bidrag. Röstningen pågick fram till 31 maj. De 20 bidrag med flest röster gick vidare till en finalomgång. Din idé i Lundby gick vidare till finalomgången, och fick sedan ett hedersomnämnande av juryn. Det var antingen de förslag som fick flest röster eller så kunde juryn nominera in förslag vilket den gjorde med Din Idé.

I juryns hedersomnämnande står det:

”Bidraget har på ett utmärkt sätt inkluderat flera aktörer som har en lokal förankring för att skapa legitimitet och lyckas med arbetet. De olika verktyg och metoder som använts för att göra arbetet tillgängligt, särskilt för de som traditionellt inte deltar, utmärker sig i jämförelse med andra. Dock, är summan att fördela per invånare låg.”

47 idéer att rösta på

Din idé är en medborgarbudget som sker i samverkan mellan Göteborgs Stad, Stena Fastigheter, Familjebostäder i Göteborg och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH. Barn och vuxna fick tillsammans lägga förslag och rösta på aktiviteter som de vill göra tillsammans med andra i området kring Bjurslättsskolan.

Projektet startade under hösten 2020. Totalt lämnades 80 idéer in och 70 av dem blev godkända. Till slut fanns det 47 idéer att rösta på. Omröstningen skedde under november förra året. De sju vinnarna presenterades på en ceremoni i Bjurslättsskolans aula i december förra året.

– Lärare och elever på Bjurslättsskolan är glada över att detta demokratistärkande arbete uppmärksammas, säger Elisabeth Cadier rektor på Bjurslättsskolan.

Sju aktiviteter vann

De sju vinnande aktiviteterna genomförs i år. De är: Spökkväll, prova på att rida, matlagningskurs, parkour, simskola, among us speltillfällen och sleepover på Bjurslättsskolan, Några av aktiviteterna kom igång i somras, några under hösten. Detta beror på att man behövt ta hänsyn till den pågående pandemin.

Hisingen med på kartan

– Med Din idé i Lundby och nu det fina hedersomnämnande vi fått har vi satt Hisingen på kartan. Vi på socialförvaltningen Hisingen har som ett av våra verksamhetsmål att bidra till att barn och unga får en meningsfull fritid. Det tycker jag att Din idé i Lundby står för, säger Alex Hirschi, avdelningschef för Barn & Unga resurs på socialförvaltningen Hisingen.