Minst 150 personer med olika psykiska funktionshinder får idag sysselsättning och en meningsfull vardag tack vare sociala arbetskooperativ i Göteborg. På måndagen öppnar en utställning på Stadsbiblioteket om den växande verksamheten.

”Sakskäl” heter utställningen som i videofilmer, stillbilder, ljud och text berättar om vad sociala arbetskooperativ är och vad de kan göra för människor och samhället.

– Vi tycker det är så roligt att vi från och med i år blivit en permanent verksamhet, så vi tyckte att det passade med en utställning nu, säger Yvonne Karlsson, chef för Kooperatörshuset i Frölunda, som samordnar de flesta av kommunens sociala arbetskooperativ.

Äldsta kooperativet finns i Göteborg

– Jag hoppas att vi i höst kan starta två utbildningar för nya kooperativ, ett med datorn som arbetsredskap och ytterligare ett med dagverksamhet för pensionärer.

Ett av Sveriges äldsta sociala arbetskooperativ finns i Göteborg. Det är Multi Kult som odlar grönsaker och blommor i Lillhagens sjukhus gamla växthus. Två av kooperatörerna från Multi Kult berättade om sin verksamhet vid invigningen som förrättades av förre vänsterriksdagsmannen och kommunfullmäktigeledamoten Johan Lönnroth, som sitter med i ett råd kopplat till Kooperatörshuset.

Utställningen på Stadsbiblioteket är öppen till och med lördag.