Forskning för nya livsmedel. Kan man göra ett gott, billigt och nyttigt nytt livsmedel med protein från vete, havre och potatis? Det hoppas Sophia Wassén, som är projektledare för forskningsprojektet Pro Veg där bland andra Göteborgs Stad deltar.

– Vid provsmakningen igår fick våra prototyper både ris och ros. Vi har provat lite olika rätter, som till exempel tacos och burgare, och en variant där vi blandat de vegetabiliska proteinerna med hälften kyckling. Den största utmaningen är att få till rätt textur, säger Sophia Wassén som arbetar på forskningsinstitutet SP.

6AC2.jpg
Provsmakningen skedde på det seminarium som avslutade projektets andra del där olika prototyper av den nya råvaran testats. Bland annat av Göteborgs ungdomsfullmäktige, vilket Vårt Göteborg skrev om i våras.

Nyttigt och miljövänligt
Även om åsikterna fortfarande går isär om precis hur god den nya råvaran är – en del arbete med texturerna verkar kvarstå – så råder ingen tvekan om att den är både nyttig, billig och klimatsmart.

– Koldioxidavtrycket är väldigt lågt – lägre än en falafel. Också näringsmässigt är det en bra sammansättning med nyttiga proteiner. Och en ekonomisk fördel är att proteinerna som används är biprodukter från produktionen av andra produkter, säger Sophia Wassén.

Pris viktig faktor
Eftersom en målsättning med projektet är att den nya råvaran ska passa offentlig sektor, som exempelvis Göteborgs Stads måltidsverksamheter, är det viktigt att priset inte blir för högt.

– Det finns redan väldigt fina vegetariska alternativ på marknaden, men de är tyvärr premiumprodukter som är kostsamma. För offentliga kunder som Göteborgs Stad är det dessutom viktigt att råvarorna har bra miljöaspekter.

En annan fördel med den nya råvaran är att den har innehåller mycket kostfiber så att är mätt länge. Också detta är viktigt för kommunens måltidsverksamheter.

Positiva tongångar
Nu ska parterna undersöka förutsättningarna för att ta projektet vidare till nästa steg. Det förutsätter att någon av de inblandade livsmedelsproducenterna är intresserade av att göra mer storskaliga tester för att ta fram en färdig produkt.

Enligt Sophia Wassén har det varit positiva tongångar från bland annat Göteborgs Stad. Då skulle man kunna genomföra ett mer storskaligt test och servera råvaran på exempelvis någon av Göteborgs skolor.

– Jag hoppas att vi får fortsätta och att någon av våra prototyper kommer ut på marknaden. När är svårt att säga, men om det går undan skulle det kanske kunna bli redan 2018.