Kalas för stadsdelsborna på lördag. Tidigare var de utspridda på en rad olika platser, men nu har förvaltningarna inom Majorna-Linné flyttat ihop. I bottenvåningen på stadsdelshuset på Första Långgatan finns Linnéstadens bibliotek och på våningarna över huserar totalt 300 tjänstemän. Lördagen 23 april blir det inflyttningsfest med politikersamtal, trolleri och livemåleri.

Flytten till det nya stadsdelshuset Första Långgatan 28 A firas med öppet hus och aktiviteter klockan 10–14.

41BE_4.jpgDen officiella invigningen sker i nämndsalen på andra våningen klockan 12, med Bosse Parbring, ordförande i stadsdelsnämnden och Thomas Segenstedt, stadsdelsdirektör. Därefter bjuds det på lättare tilltugg och samtal om Majorna-Linnés utveckling med representanter för de politiska partierna i stadsdelsnämnden.

I biblioteket pågår en rad aktiviteter under dagen. I Verkstan, bibliotekets hörna för kreativa uttryck, blir det en skapande workshop utifrån deltagarnas önskemål.

På barnavdelningen blir det miniföreläsningar om träning och mat och en sagostund. Parallellt går det att titta på när trollkarlen Isidor gör trick och konstnärerna SCEB och OLLIO låter en stor väggmålning växa fram. I hälsorummet är det drop-in hela dagen, med möjlighet att testa sitt blodtryck och få rådgivning av dietist och sjukgymnast.

Underlättar samarbetet
Tidigare har förvaltningarna inom stadsdelen varit utspridda på flera olika platser i Linnéstaden och Majorna.

Kerstin Hansson, projektledare för flytten till det nya stadsdelshuset, ser stora fördelar med att tjänstemännen nu kan sitta samlat.

– Bara under den dryga månaden som vi har suttit här har vi märkt att mycket avhandlas spontant för att man ändå möter varandra. Man behöver inte ens boka det där mötet och lägga restid på att ta sig till det.

117A_2.jpgDet är också en stor fördel att biblioteket och förvaltningen ligger i samma hus, tycker Kerstin Hansson.

– Det är naturligt att gå till ett bibliotek och då tror vi att medborgarna känner sig hemma här. Det kan göra det lättare att lotsa vidare även in i andra verksamheter.

Den rymliga salen på andra våningen kommer vara till användning på många sätt, tror Kerstin Hansson. Både för stadsdelsnämndens öppna möten en gång i månaden och för att anordna föreläsningar som rör kultur eller samhällsinformation.

Tar över efter HSB
Önskemålet om att flytta ihop har funnits i många år. Sommaren 2014 dök en bra chans upp, då det blev klart att HSB som tidigare hyrde fastigheten på Första långgatan planerade att flytta till Chalmers teknikpark.

– Sådana här stora lokaler växer inte på träd precis. Vi behöver också finnas på en plats som är lättillgänglig för medborgarna, och det här ligger ju bra precis i närheten av en spårvagnshållplats.

Effektiv flytt
Efter en period av ombyggnation och renovering inleddes flytten i början av februari. För att inte servicen till medborgarna skulle bli lidande genomfördes flyttarbetet i etapper av en flyttfirma under helgdagar.

– Man har i princip kunnat jobba till sista timmen på fredagen och sedan sätta sig vid en redan uppkopplad dator på måndagsmorgonen, säger Kerstin Hansson.

Även om huset är stort finns det inte plats för riktigt alla verksamheter. Tjänstemännen inom socialförvaltningen sitter fortfarande kvar på Kustgatan 3 och Tredje långgatan 18.

– Vi håller på att leta lokaler i närheten så att vi kan samla även dem i samma område.