Provsmaka vinnande soppa och dessert. På torsdag 18 oktober har göteborgarna chans att få smaka på en smakrik linssoppa och en smarrig mangopannacotta med blåbärspuré i Nordstan när Måltidens dag firas. Recepten har tagits fram i en tävling mellan de olika skolköken och äldreboendenas restauranger runt om i stadsdelarna.

Regeringen har en vision om att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa. En stor del i detta arbete innebär att förbättra och utveckla den offentliga maten.

– Vi vill att Göteborg ska servera Sveriges bästa mat inom det offentliga. Det ska vi uppnå bland annat med hjälp av unika utbildningssatsningar och en ökad andel ekologiska livsmedel i skolor och på äldreboenden, säger Mikael Olow, områdeschef för måltidsverksamheten i SDN Lundby

Göteborg är årets Mathuvudstad
Landsbygdsdepartementet som startade satsningen på Matlandet Sverige väljer varje år en ny mathuvudstad i Sverige. Under 2012 är det Göteborg. För den offentliga matens del i Göteborg, har det bland annat inneburit medverkan på Kungsfenan – The Swedish Maritime Award och Kulturkalaset. Nästa tillfälle att visa upp den offentliga maten är på Måltidens dag den 18 oktober.

– Skolmaten och maten i omsorgen är något som engagerar väldigt många människor. Vi vill att den offentliga måltiden ska vara både god, trevlig och näringsriktig. Att delta i olika projekt i staden är ett sätt för oss att lyfta matvanornas betydelse för hälsan och att få reda på vad folk tycker om maten, säger Mikael Olow.

Måltiden ska få en mer lustfylld status
Måltidens dag infaller alltid den tredje torsdagen i oktober och är ett initiativ från föreningen ”Låt måltiden blomma”. Föreningen arbetar ideellt med att ge måltiden en mer lustfylld status och visa på det hälsosamma i att samlas runt ett matbord i lugn och ro utan stress. Göteborgs Stads måltidsverksamheter anordnar därför detta evenemang i Nordstan denna dag.

– Vi som arbetar med den offentliga maten i Göteborgs stadsdelar har utlyst en tävling i stadsdelarna. Skolköken fick skicka in recept på sin bästa soppa och äldreboendenas restauranger fick ta fram sin godaste dessert, säger Monica Wärn, enhetschef för måltidsverksamheten i förskolor och skolor i Norra Hisingen.

Linssoppa och mangopannacotta
Av alla inskickade recept valde man ut tre soppor och tre desserter som elever på Burgårdens kockprogram har provlagat. Därefter tog en jury fram en vinnande soppa och dessert.

– De vinnande bidragen blev en smakrik linssoppa från Måltidsservice Askim-Frölunda-Högsbo och en härlig mangopannacotta med blåbärspuré från Restaurang Gåsen i Norra Hisingen. Soppan kommer att serveras i alla förskolor och skolor på måltidens dag. Detsamma gäller desserten som kommer att serveras på stadens äldreboenden under samma dag, säger Monica Wärn.

Allmänheten bjuds också in att provsmaka i Nordstan under Måltidens dag den 18 oktober.

– Alla är varmt välkomna! Vi hoppas på många besökare. Och har du inte möjlighet att komma, så finns recepten tillgängliga här nedan för den som vill laga själv, säger Mikael Olow.

5A6A_2.jpg

Laga linssoppan och pannacottan – recepten hittar du nedan! Foto: Johan Twedberg