Soppa, kaffe och information i Brunnsparken. Att mat är en viktig angelägenhet för alla blev tydligt när Göteborgs Stad på torsdagen uppmärksammade Måltidens Dag.

Trots att höstregnet hängde i luften över Brunnsparken var det trångt kring grytorna när Brottkärrsskolan – Sveriges bästa skolkök – på torsdagen serverade en ekologisk soppa till lunchsugna göteborgare.

Den som tog sig tid hann bland annat även få med sig information om Göteborgs stadsodlingar, och inte minst avrunda med en god kopp fairtrade-kaffe med en liten chokladbit som kronan på verket.

– Det har varit ett väldigt sug. Nu har vi serverat 550 koppar kaffe och cirka 1500 chokladbitar, konstaterade Annika Källvik som är processledare för Hållbar konsumtion på Konsument- och medborgarservice.

Sambandet mellan mat och miljö
Måltidens dag är ett initiativ från föreningen ”Låt måltiden blomma” och uppmärksammades nu för tredje året av Göteborgs Stad.

Den här gången valde man att fokusera på sambandet mellan mat och miljö och vilken mat som egentligen ska erbjudas framtidens göteborgare.

Under rubriken ”En grön matstad för alla” samlades också ett antal representanter, som på ett eller annat sätt är delaktiga i den mat som serveras på stadens äldreboenden, för att utbyta erfarenheter.

Att maten är viktig, och måltidens sociala betydelse vital, är de flesta överens om.

– En av våra största utmaningar är att vara öppna för att möta nya smakpreferenser på våra äldreboenden, säger Mikael Olow som är måltidschef i Lundby men också arbetar med kommunikationen kring den ”offentliga maten” i hela Göteborg.

Så sent som för ett år sedan hyllades han av branschtidningen Restaurangvärlden för sina insatser – och utöver Brottkärrsskolans triumf har även arbetet på andra äldreboenden och skolkök hävdat sig väl i riksomfattande tävlingar.

Samarbetar med stjärnkrogar
I ansträngningarna att ytterligare utveckla mat och servering på äldreboenden och skolor har Göteborg på senare år inlett ett nära samarbete med några av de mest meriterade krogarna i staden.

– När stjärnkockarna bildat familj kanske man helst slipper att jobba på kvällar och nätter – då är han eller hon välkommen till oss, säger Mikael Olow.

På torsdagen serverades deltagarna i samtalet om de äldres mat en fiskgryta från Granlidens äldreboende i Hovås. Margaretha Lindström och Brita Öhrvall, som båda bor på Granliden, vet att maten där för det mesta smakar gott:

– Jag är särskilt glad för fisk. Lax, torsk, kolja – och ibland får vi makrill också. Det kan kanske bli två-tre gånger i veckan, men för min del hade det gärna fått vara ännu oftare

– Det blir nog lätt så när man är från Göteborg, säger Brita Öhrvall.