Second hand-butik ger erfarenhet. Mamas Retro är inte bara butiken som har allt kunderna önskar sig, i form av kläder och leksaker till barn och föräldrar. Det är också butiken som har allt de anställda har önskat sig – i form av ett meningsfullt arbete och en väg in i samhället. Nu får det succéartade sociala företaget på Tredje Långgatan en ny filial på Kaneltorget i Gårdsten.

– Här är 155 kvadratmeter nyrenoverad butik, syateljé, tvätt- och strykrum, kök, kontor, toalett… Ja, det är fantastiskt fint! säger projektledaren Randi Myhre under en kort paus från förberedelserna inför tisdagens invigning.

50B4.jpg
Sedan tre år tillbaka finns second hand-butiken Mamas Retro på Tredje Långgatan, men nu är det alltså dags att expandera. Det blir samma koncept fast i en ny stadsdel, när den nya butiken öppnar på Kaneltorget i Gårdsten.
Satsningen är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionen, Socialstyrelsen, Göteborgs Stad och Gårdstensbostäder.

Mamas Retro drivs som ett socialt företag i samarbete med den ideella föreningen forum SKILL, med syfte att erbjuda vägar till stärkt egenmakt, utbildning och meningsfullt arbete för kvinnor med olika bakgrund. Butiken på Tredje Långgatan har funnits i tre år och har lyckats väl med sina föresatser.

Anlitas på meriter
– När vi startade var det 16 kvinnor som började arbeta här. Fem har fått anställning, fyra har börjat studera och en har gått vidare till annan sysselsättning. Nu är det 13 kvinnor som jobbar på Tredje Långgatan och lika många startar upp butiken i Gårdsten, säger Beatrice Alger på forum SKILL.
2DAE.jpg

Platserna är tillsatta med hjälp av Arbetsförmedlingen, SDF Angered och alla kvinnorna kommer från närområdet i Gårdsten.
De flesta har stått utanför den ordinarie arbetsmarknaden en längre tid men är nu anlitade på sina egna meriter.

– Syftet är visserligen att arbetsträna men vi anställer inte någon bara för att vara snälla utan utgår både från individernas kompetens och drivkraft och från butikens behov, säger Beatrice Alger.

Prioriterar mjuka värden
Second hand-varorna som säljs har skänkts antingen direkt till butiken eller till Örgryte församling eller Kvinnofolkhögskolan, som samarbetar med Mamas Retro. Alla skänkta kläder tvättas omsorgsfullt före strykningen och sys vid behov om i butikens ateljé. Nallar och dockor tvättas i maskin och leksaker diskas innan de godkänns för försäljning.
4228.jpg

Samtidigt som det är mycket handfast, praktiskt arbete i butiken är Mamas Retro en arbetsplats som prioriterar mjuka värden, för att bygga upp personalens självkänsla och självförtroende, så att de när de är redo kan komma vidare i arbets- eller studielivet, med en ny merit i CV:t.

– Våra erfarenheter av liknande satsningar är att medarbetarnas hälsa förbättrats påtagligt av att vara en del i en arbetsgrupp som arbetar mot ett gemensamt mål. Det sociala sammanhanget har lett till ett ökat samhällsdeltagande och en ökad anställningsbarhet. Vi ser fram emot samma vinster här i Gårdsten, säger Randi Myhre.

Mamas Retro på Kaneltorget i Gårdsten invigs högtidligen på tisdagseftermiddagen.

6300.jpg