Fick finaste priset i tuff konkurrens. Secondhandbutikerna Mamas Retro i Göteborg är Europas bästa sociala företag. Det tycker i alla fall den europeiska organisationen REVES som belönat Mamas Retro med sitt finaste pris, Excellence award. ”Vi är sprickfärdiga av glädje”, säger Randi Myhre, projektledare på Mamas Retro i Gårdsten.

I fredags i förra veckan var Randi Myhre och Johanna Friberg, handledare i butiken på Tredje Långgatan, i Bryssel för att närvara vid galan för REVES Excellence Award 2015.

3FA0.jpg
Dit hade Mamas Retro nominerats av Göteborgs Stad, men hade tuff konkurrens av 37 andra initiativ från elva länder i Europa.

Fick sju minuter på sig
Randi och Johanna hade ingen aning om hur de låg till. De hade bara sju minuter på sig att presentera Mamas Retro. Och när de hörde den ena efter den andra presentationen från organisationer i hela Europa, trodde de inte att de hade en chans.

– Det fanns inte på kartan att vi skulle vinna. Vi blev totalt överraskade, det var väldigt, väldigt roligt! Och nu vill vi dela den glädjen med alla våra kollegor, säger Randi Myhre.

Priset består av den stora äran och ett fint diplom.

– Det är så roligt att få sätta Göteborg och sociala företags betydelse på kartan i Europa!

Nyöppnad systerbutik i Gårdsten
Mamas Retro är secondhandbutiker med barnkläder, mammakläder och leksaker. Den första startade på Tredje Långgatan 2011 och i januari i år öppnade systerbutiken på Kaneltorget i Gårdsten. Båda drivs som sociala företag i samarbete med den ideella föreningen forum SKILL.

Syftet är att erbjuda vägar till stärkt egenmakt, utbildning och meningsfullt arbete, främst genom arbetsträning. I de båda butikerna jobbar just nu ett 30-tal kvinnor och transpersoner med olika bakgrund.

Nu ska det firas på Mamas Retro. På tisdag i nästa vecka stänger båda butikerna och alla samlas i Gårdsten.

– Där ska vi fira med belgisk choklad och Pommac, med flygande korkar. Och så ska vi ha en workshop om att trivas på jobbet och analysera varför vi är bäst. En riktig pepp-dag, säger Randi Myhre.

Drömmer om att öppna butik i Biskopsgården
Enligt REVES jury var de avgörande kriterierna att Mamas Retro arbetat mycket med innovation, partnerskap och transferabilitet. Det sistnämnda innebär ett slags social franchising av konceptet, vilket gör det enkelt att öppna fler butiker, inte bara i Göteborg utan i andra svenska städer och kanske utomlands.

– Min dröm är att öppna en butik i Biskopsgården, men ännu har vi inte hittat lediga lokaler som kan fungera, säger Randi Myhre.

Redan har flera svenska städer hört av sig och visat intresse för konceptet.

– Vi ska till Halmstad om två veckor och även Karlstad har uttryckt intresse. Och med här priset i ryggen blir det så klart ännu roligare att sprida Mamas Retro vidare.

Göteborg fick också hedersomnämnande
Social resursförvaltning i Göteborgs Stad ger idag verksamhetsstöd till forum SKILL samt utvecklingsbidrag direkt till Mamas Retro. Även Västra Götalandsregionen, Socialstyrelsen och Gårdstensbostäder har stöttat idén.

Göteborg belönades faktiskt dubbelt på REVES-galan. Förutom förstapriset fick sex europeiska initiativ hedersomnämnande och bland dem fanns Göteborgs Stads partnerskap med Bräcke Diakoni, Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Räddningsmissionen för att stödja utsatta EU-migranter. Här fick Christina Matsdotter, social utveckling, ta emot hedersomnämnandet på plats i Bryssel.

REVES är ett europeiskt nätverk av regioner och städer som vill utveckla socialt företagande tillsammans med kooperativ och idéburna organisationer.

I Västra Götaland är Coompanion Göteborg, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad medlemmar. Förutom Göteborg är bara tre svenska kommuner med i REVES.

Inom ett par månader ska REVES sammanställa de nominerade projekten i en handbok som kan laddas ner från organisationens hemsida.