Finns på plats även torsdag. Hallå där, Kariann Knutzen, en av samordnarna i socialförvaltningen Centrums krisstödsgrupp som varit på plats i Saronkyrkan efter explosionen i Annedal i tisdags morse. Är det enbart i Saronkyrkan som Göteborgs Stad har krisstöd just nu?

– Ja, nu finns stödet enbart i Saronkyrkan. I går, i den mer akuta fasen, hade vi även krisstöd på plats i Annedalskyrkan och på Mölndals sjukhus dit skadade fördes. Många fick ju rökskador av branden.

När kom ni på plats i Saronkyrkan?

– Saronkyrkan öppnade vid 6-tiden i tisdags morse. Sedan blev vi i krisstödsgruppen uppringda och aktiverade vårt arbete. Någon timme senare var vi på plats. Jag vill passa på att säga att Saronkyrkan har gjort ett fantastiskt arbete i denna kris.

– De har förutom att ha diakoner och annan personal på plats öppnat sina lokaler, bjudit på mat och fixat kläder via sin secondhand. En del kom ju till denna uppsamlingsplats i morgonrock – de hade fått lämna allt i en hast. Någon hade sin katt kvar i lägenheten och var väldigt oroad för den. I dag, onsdag, hämtade räddningstjänsten katten och eftersom den hade fått hosta av röken fördes den till veterinär.

Vilken hjälp och vilket stöd kan man som drabbad få?

– Vi i krisstödet har hjälpt till både med att lyssna och lugna men också med det praktiska som att fixa kaffe, kläder och försöka svara på frågor. I går, tisdag, kom också anhöriga till Saronkyrkan och letade efter boende i huset. Det fanns förstås en oro för att folk fanns kvar i byggnaden. Stödet har sett lite olika ut i den mer akuta fasen jämfört med i dag. Nu har vi alla mer information om läget och frågorna från de drabbade handlar mer om vad försäkringen täcker och om och när man kan flytta tillbaka.

Hur många ungefär har kommit för att få hjälp och vad har hjälpen främst handlat om?

– I Saronkyrkan har det varit ungefär 60–70 drabbade personer under dagen. Under informationsmötena där representanter för räddningstjänst, polis, fastighetsägare, försäkringsbolag och krisstödsgrupp deltagit har det varit mellan 100­–150 personer på plats. Dessa möten har haft en enormt viktig funktion. Först har man haft en gemensam information och sedan har man som drabbad kunnat prata enskilt med de olika representanterna.

Vilka medarbetare inom Göteborgs Stad är det som finns på plats för att ge stöd och hjälp?

– Medlemmar från krisstödsgruppen i Centrum initialt. Sedan fick vi också hjälp från andra socialförvaltningar med personal och andra har bidragit med mat och annat stöd. Det finns en stor vilja att hjälpa till.

Kommer ni att finnas kvar torsdag och vidare under helgen?

– Ja, vi kommer vara här även i morgon torsdag klockan 8 till 16.30. Vi tar det dag för dag och bedömer läget. Tanken med krisstödsgruppen är att den ska avvecklas när den akuta fasen är över och då lämna över till ordinarie verksamhet.

Något annat du vill tillägga?

– Jag har jobbat med krisstöd sedan Backabranden 1998. I dag finns ett helt annat fokus på samarbete. Vi har lärt oss så mycket på vägen och har helt andra upparbetade rutiner än för tjugo år sedan. Det här är ett otroligt meningsfullt arbete, alla hjälps åt och människor är så tacksamma för den hjälp de får. Man får tron tillbaka på det goda i människan.