Kampanjvecka på höstlovet. Den 2 november startar omröstningen om vilka av ett 80-tal idéer i medborgarbudgeten Din idé i Lundby som kommer att bli verklighet. Nu under höstlovet kampanjas det för fullt runt om i stadsdelen.

Foto: Alexander Goldmann

Intresset har varit stort för medborgarbudgeten Din idé som genomförs i Lundby. I den har Lundbyborna fått lämna förslag på aktiviteter i området kring Bjurslättskolan och av de inkomna förslagen är det ett 80-tal som uppfyller de uppsatta kriterierna.

Fantasi och kreativitet har det inte varit brist på och förslagen har en stor bredd. Ett populärt tema är cykel med bland annat förslag på cykelgrupper för gemensamma utflykter, lånecyklar för de som inte har en egen och cykelskola.

Det finns förslag på verksamheter efter skoltid som att pyssla, baka pizza eller göra slime. Skräpplockardag, läxcafé och olika sorters gemensamma utflykter är andra idéer. Liksom en hel del dans, bland annat en tiktok-grupp och att kunna prova på balett. Andra vill se fler möjligheter att åka skateboard eller testa på parkour.

Från alla åldrar

– Det är jätteroligt att så mycket har kommit in, och att så många förslag håller sig inom ramarna så att de går att förverkliga. Vi har också en stor spridning i åldrar. Den yngsta som har lämnat förslag är fem år och den äldste 79, säger Klara Andersson som är processledare för Skolan mitt i Lundby, i Lundby stadsdelsförvaltning.

Omröstningen sker 2–30 november, men innan dess kampanjas det runt om i stadsdelen. Under höstlovet kan den som vill få hjälp att göra en egen kampanj för sin idé.

Foto: Alexander Goldmann

Musik, affischer och film

Tillsammans med kulturskolan har den som vill fått hjälp att göra en låt och en affisch om sin idé. Barnfilmskolan lär ut hur man lär sig göra en film via iPad och i måndags hölls en workshop i Stena Fastigheters bostadsområde som gav tips på hur man bäst når ut med sitt budskap.

– Det var så kul att se hur stolta barnen som kom dit blev när de fick se sina förslag på webben och sen göra sin egen affisch som de nu har satt upp i området, säger Klara Andersson.

Rösta från 2 november

Alla förslag finns att se på medborgarbudgetens webbplats. Det är också där alla som bor eller vistas i Lundby från den 2 november kan rösta på max tre förslag per person. Det går också att lämna en röstsedel på Lundby bibliotek.

De förslag som får flest röster vinner och genomförs under nästa år. Vinnarna utses i mitten av december.