Skolk, alkohol, skrik och smällande dörrar. Plötsligt har det mysiga barnet blivit ett tonårsmonster. Vad gör man? I Örgryte har föräldrar i ett års tid kunnat ringa till en rådgivningstelefon, där två erfarna familjebehandlare svarar. Många frågor handlar om styvfamiljer och tonåringar som bara sitter vid datorn och blir alltmer isolerade.

– Vi vill arbeta förebyggande och det här känns verkligen motiverande, säger Ingrid Wickström som svarar i föräldratelefonen tillsammans med Camilla Hansson Lundin.

Båda två arbetar på familjehuset inom Örgrytes barn- och ungdomsenhet, är utbildade miljöterapeuter och har jobbat med familjeterapi eller på utrednings- och behandlingshem i mer än 15 år.

Frustrerande förvandling

– Många frågor handlar om styvfamiljer. Hur ska jag som ”plastmamma” förhålla mig till min nye mans barn? Eller barnet som varit jätteduktig i skolan, men som plötsligt struntar i läxor och prov, blir loj och apatisk, kanske till och med vägrar gå till skolan, berättar Ingrid Wickström som svarar i föräldratelefonen tillsammans med Camilla Hansson Lundin.

Det kan också handla om tonåringen som bara sitter vid datorn, isolerar sig mer och mer, sover inte, blir hålögd och nedstämd.

– Det är en hemsk rädsla att ha ett barn som inte mår bra. Vi lyssnar på rädslorna och försöker stötta och guida så gott det går, till exempel reda ut vad det är som gör att en mamma inte helt enkelt tar bort datorn, drar ut sladden.

Förvåningen över hur pubertet och hormoner snabbt kan förvandla ett barn från ”mysig till monster” kan bli en mycket frustrerande upplevelse för tonårsföräldrar.

”Vad är normalt?”

– Man har kanske haft jättebra kontakt med sitt barn som skött sig i skolan, haft bra kompisar och berättat om både mardrömmar och när någon varit taskig i skolan. Men plötsligt har man inte den kontakten och kontrollen längre. Man känner sig ratad och hatad, tonåringen kan till och med tycka att du är äcklig.

– Och inte alltför sällan händer allt detta när föräldern själv är i en fas i livet där det sker förändringar, man är kanske inte behövd på samma sätt som tidigare, säger Ingrid Wickström och konstaterar att samtalen hittills rört sig över ett brett spektra av frågor.

– Men det gemensamma är: ”Vad är normalt?” För man känner sig ofta väldigt ensam, även om man är två föräldrar.

Ännu har det inte hänt att ett samtal har lett till ett socialtjänstärende.

Erbjuder mer stöd i form av samtal

– Men ibland vill föräldrarna ha mer stöd. Då kan vi erbjuda upp till fem samtal här hos oss, med hela familjen eller bara en tonåring och en förälder, hur man nu vill ha det.

Telefonrådgivningen är en försöksverksamhet som ska utvärderas vid kommande årsskifte.

– I snitt är det ett till tre samtal i veckan. Ibland är det helt tyst, ibland ringer fler, lite beroende på om vi varit ute i skolorna och informerat nyligen. Men jag är övertygad om att behovet finns där ute, säger Ingrid Wickström.

Fotnot:
Föräldratelefonen är öppen en gång i veckan, tisdagar kl 12-18 för föräldrar till barn och ungdomar under 20 år, bosatta i stadsdelen Örgryte. Den som ringer får vara anonym.