Åtta av de tolv ungdomar som fullföljt butiksutbildningen i Bergsjön via Ung & Trygg har fått en fast arbetsinkomst istället för socialbidrag eller annat bistånd. Under våren har dock utbildningsplatser stått tomma så nu vill Ung & Trygg utvidga upptagningsområdet till hela nordöstra Göteborg.

– Vi började i Bergsjön, vidgade till Kortedala och nu ska vi få med även Gunnared och Lärjedalen också, säger Owe Jonsson på Arbetsforum i Bergsjön/Kortedala.

Ryktet har spridit sig bland butikshandlarna om att traineerna från butiksskolan håller mycket hög klass. Som det ser ut nu kommer fyra av de fem som gick utbildningen i vintras att ha jobb till sommaren.

Åtta platser per termin

De åtta som tidigare fullföljt utbildningen har idag jobb, antingen inom ICA, bemanningsföretaget Store Support eller i barnomsorgen. De andra har upptäckt att det inte var deras grej, några har fått bryta av andra orsaker.

Det finns utbildningsplatser och jobb för minst åtta ungdomar varje termin men platser har stått tomma, därför att ICA har höga krav på ungdomarna.

För att möta efterfrågan och hitta fler matchningar mellan ICA-handlare och ungdomar som vill jobba i livsmedelsaffär vidgar därför Ung & Trygg elevunderlaget så att sysslolösa ungdomar i hela nordost kan komma ifråga för utbildningen.

– Hur många som får gå kurserna bestäms helt och hållet av ICA, de tar dem som är bra. Det här är ju ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd, utan ren och skär rekrytering, säger Owe Jonsson.

Behöver inte praktiktplatser som ges av ”snällhet”

– ICA kräver ingen tidigare utbildning, men mycket hög motivation. Därför har en del ungdomar fått nej och då kan de bli modfällda, men då har de i alla fall varit med i ett skarpt läge och det finns en vinst i det också, säger Owe Jonsson.

Han berättar att ICA betalar 100.000 kronor per år för ICA-skolan i Bergsjön.

– Jag skulle önska att vi hade fler såna arbetsgivare. De flyger hit utbildare från sitt huvudkontor i Västerås, så det här är en utbildning med hög kvalitet som kan leda till ett bra jobb. Och det är vad ungdomar här behöver, inte praktikplatser som ges av ”snällhet”, det har de haft nog av, säger Owe Jonsson.

Bonusen att få bo på prov i en lägenhet i Bergsjön har hittills inte utnyttjats av någon av traineerna.