Sju ljusbränder och elva spisbränder i Storgöteborg. Det blev den trista baksidan av årets julsäsong, mellan första advent och trettonhelgen. Många kan tacka sin brandvarnare för att det gick bra, trots allt.

– I många av de här fallen är det en fungerande brandvarnare som utgör skillnaden mellan en mindre brand och något som kunde gått riktigt illa, säger Jan B Bergström, olycksutredare på Räddningstjänsten.

”Otroligt att det inte händer fler olyckor”
I ett lyckosamt fall på julafton kunde en villaägare på Påskrisgatan släcka en brand i en ljusstake på köksbordet. Redskapet han använde var en brandfilt som han nyss fått i julklapp!

Totalt 18 bränder under jul- och ljusperioden är en liten förbättring jämfört med förra årets 20 bränder, varav åtta orsakades av levande ljus.

– Egentligen är det otroligt att det inte händer fler olyckor med tanke på hur mycket ljus vi använder för att skapa stämning och ha det mysigt, säger Jan B Bergström.

Han minns hur det för tio år sedan brukade vara runt 30 ljusbränder vid jul. Nu ligger det alltså runt max tio.

”Till slut går budskapen fram”
– Jag tror absolut att vår annonsering, inte bara i tidningar utan nu även i biosalongerna, har haft effekt. Och att våra stationer åker ut och informerar och delar ut broschyrer helgerna före jul, till slut går budskapen fram.

Ingen människa har omkommit eller skadats i de 18 bränder som nämnts här. Däremot omkom två personer i en brand i Mölndal. Orsaken till den branden är dock inte klarlagd ännu.

Läs mer:
Vårt Göteborgs ljusbrandsbevakning 2010