Heldag om öppna data trendade på Twitter. En app som gör att överbliven mat och dryck kommer till användning istället för att slängas och ett superhjältespel som uppmuntrar barn att göra positiva saker i Göteborg. Det var några av idéerna som kom fram under Göteborgs Stads hackthontävling förra lördagen. Under dagen ordnades också seminarier om öppna data.

Seminariedagen och hackathontävlingen är Göteborgs bidrag till Nordic Open Data Week som pågår i hela Norden mellan 29 maj och 7 juni. Det är första gången Göteborg deltar i temaveckan och såväl seminarier som tävling kunde följas live via sociala medier.

Hållbarhet det gemensamma temat
– Vi hade många som följde oss via Facebook, Linkedin och framförallt Twitter och trendade på som högst tredje plats i tweets från hela Sverige under lördagen, berätta Maria Gustafsson, från Social media club Göteborg, som var medarrangör.

Fem lag kom till start i hackathon. Utmaningen var att med hjälp av Göteborgs Stads öppna data utveckla nya tjänster som till exempel appar utifrån det gemensamma temat social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Team Agile Ventures, anförda av Thomas och Oliver Ochman, med uppkopplade lagmedlemmar i både Indien och Sydafrika, utvecklade en app som ska bidra till att minska matslöseriet. Med hjälp av appen sammanförs donatorer med organisationer som kan ta till vara överbliven mat och dryck som annars skulle slängas.

Superhjältespel fick publikens pris
I tävlingen utsågs dock ingen enskild vinnare.

249C.jpg
– Nej, samtliga team fick priser utifrån poäng och vad juryn ansåg att deras bidrag hade för potential, berättar Maria Gustafsson.

Publikens pris gick till Hans Olofsson som till vardags är digital specialist på Göteborgs-Posten. Han utvecklade på kort tid ett superhjältespel för barn där man på ett lekfullt sätt kan stimulera till positiva saker i staden.

Förutom de tävlande fanns cirka 40 besökare på plats och ytterligare 86 som följde arrangemanget via Youtube.

– Seminariefilmerna ligger fortfarande kvar och lockar varje dag ännu fler tittare, säger Ronald Caous, projektledare för stadens digitalisering.

”En otroligt lyckad dag”
Ur stadens perspektiv finns det en önskan om att utveckla sina öppna data så att de inte bara erbjuder så mycket information som möjligt, utan också finns tillgängliga för andra att utveckla.

– Det var en otroligt lyckad dag, och det togs väldigt många bra kontakter. Att hackarna kunde prata direkt med stadens ansvariga representanter upplevdes till exempel som väldigt värdefullt, säger Ronald Caous.

Efter en intensiv dag med seminarier, tävling och prisutdelning är nu grunden lagd för en uppföljning.

– Vi kommer att hålla kontakt med alla deltagarna, och ska försöka ses igen redan efter semestrarna, säger Ronald Caous.