Röda Korset samordnar insatserna. ”Jättemånga vill hjälpa till och vi har resurser till insatser som behöver volontärer”, säger Anna Arndt från Svenska Röda Korset. Sedan 25 mars samordnar de frivilliginsatser på uppdrag av Göteborgs Stad.

Engagemanget har varit stort. Fram till nu har 500 personer anmält sig.

– Det är många som vill hjälpa till. Det är väldigt, väldigt roligt. Nu kan vi matcha dem och fördela resurser till olika initiativ runt om i staden, säger Anna Arndt, en av de som samordnar frivilliginsatserna på Röda Korset.

Av de som hör av sig till Röda Korset och för att de behöver stöd, är hjälp med handling det allra vanligaste. I dagsläget är ett 90-tal personer som via organisationen regelbundet får hjälp att handla mat eller receptfritt på apoteket. Röda korset förmedlar behovet till lokala aktörer som hjälper till med handling runt om i Göteborg. Det är många förutom Röda Korsets volontärer som bidrar – till exempel idrottsföreningar, kyrkan och företag.

Mycket oro
– Vi har också sett att det finns en stor oro hos många med anledning av coronapandemin och behovet av samtalsstöd är stort. Här kan vi länka vidare till andra som kan erbjuda stöd till exempel hos församlingarna. Röda Korset har också en egen stödtelefon under krisen, säger Anna Arndt.

Röda Korset har också förmedlat resurser till informationsinsatserna vid Östra sjukhuset. De har kunnat stötta Rädda barnen i deras verksamhet med bemannade studieplatser för gymnasieungdomar som behöver någonstans att studera på när skolan nu är stängd.

– Vid tre tillfällen har vi också hjälp Göteborgs Stad med att tillverka visir för sjukvården, och här ställde volontärerna upp blixtsnabbt. Från en dag till en annan fanns de på plats, det är fantastiskt, säger Anna Arndt.

Det finns resurser
För tillfället håller Röda Korset tillsammans med Göteborgs Stad på att planera informationsinsatser om covid-19 runt om i Göteborg.

Den som är intresserad att bidra kan anmäla sig som volontär till Röda korset via en länk från Göteborgs Stads webbplats, eller direkt hos Röda Korset. Där uppger man hur mycket tid man kan lägga, var man kan hjälpa till och vad man kan bidra med. Därefter matchar Anna Arndt och hennes kollegor volontären med ett passande uppdrag.

– För oss är det viktigt nå ut med att vi har resurser, det finns volontärer som bara väntar på att få att rycka in. Alla som har en pågående insats, eller planerar en och behöver volontärer kan kontakta oss, säger Anna Arndt.