2000 barn från hela staden. På onsdag 12 juni samlas förskolebarn, pedagoger och föräldrar från hela stan i Trädgårdsföreningen för att sjunga tillsammans. Det har nämligen blivit dags för Mångfaldsfestivalen – en integrations- och musiksatsning som började för 16 år sedan i Hjällbo.

– När festivalen började var det 200 barn som var med. De senaste åren har det varit cirka 2000 barn, föräldrar och pedagoger som träffats för att sjunga och äta picknick tillsammans. Det växer, och det är jättehärligt. En nyhet för i år är att vi också har med förskolebarn från Kungsbacka, säger Teresa Hedborg som är samordnare för El Sistema i Angereds förskolor.

Temat för årets festival är ”Fest och kalas”, och alla förskolor som deltar har uppmanats att ta med ballonger för att skapa en riktigt festlig stämning. Några av låtarna som ska sjungas är skapade av barn på Angereds lågstadieskolor.

Koncept från Venezuela
Festivalen är en del av musiksatsningen El Sistema, och fungerar som upptakt till det stora kör- och orkesterlägret Side By Side som pågår den 15–19 juni i Göteborg. Barn och pedagoger som arbetat med El Sistema-metodiken kommer att leda allsången från en Trädgårdsföreningens scen.

El Sistema kommer ursprungligen från Venezuela, och används sedan 2009 i Hammarkullen. Nu har det spridit sig i hela Göteborgs Stad. Syftet är att med musiken som verktyg hjälpa människor att påverka sina liv till det bättre. I Göteborg har Symfonikernas förre chefsdirigent Gustavo Dudamel och Camilla Sarner varit drivande krafter bakom införandet av metodiken.

Fioler av papper
I Angered är 560 förskolebarn med i El Sistema, berättar Teresa Hedborg.

– Våra barn spelar fiol, blåsinstrument och sjunger i kör. När de är fyra får de börja spela på pappersfioler, och när de blivit 5–6 år får de gå över till riktiga fioler. Vi har också en blåsorkester där barnen spelar flöjt, och kören Vita händer. I El Sistema i förskolan använder vi en speciell metodik som handlar mycket om att bekräfta barnen genom musiken. De lär sig att lyssna, titta, kämpa och andas. Vi leker genom musik, säger hon.

Festivalen pågår klockan 10–13 onsdag den 12 juni och anordnas med stöd av Kulturförvaltningen, Trädgårdsföreningen, IT Angered, Göteborgs Symfoniker, El Sistema Vänner och Svenska Mässan.