Två grupper om året. I våras fick den första gruppen Angeredsungdomar chansen att lära känna människan bakom uniformen. Nu pågår stadsdelens andra omgång av det populära projektet MBU. Polis, brandkår, ambulanspersonal och säkerhetsvakter är uniformsyrkena som deltar.
− Tanken är att bygga broar mellan ungdomar och uniformsyrken. Att ungdomarna får se vem till exempel polisen är, och att polisen får se, som vi brukar säga, vem ungdomen under kepsen är, säger Ali Saidoun, processledare för Människan bakom uniformen i Angered.
Som koncept är MBU, Människan bakom uniformen, väl beprövat. I Östra Göteborg har det funnits några år, efter att ha startat efter oroligheter och skadegörelse i Kortedala hösten 2009.
Blir MBU-ambassadörer
I Angered är det ett tiotal ungdomar som träffas nio tisdagar för att bland annat prova på rökdykning, göra brandkårens fys-test, testa polisens kravallutrustning, lära sig hjärt- och lungräddning och få grundläggande ”första hjälpen”- kunskaper.
När utbildningen är avslutad blir de ambassadörer och får föra sin kunskap vidare till andra.
− Dessutom får de ett intyg på att de har deltagit. Jag vet flera ungdomar som har haft hjälp av det intyget när de har sökt jobb, säger Ali Saidoun.
Stort intresse för utbildningen
Ungdomarna rekryteras de via affischer och informationsdagar. Alla som vill får söka, men eftersom det är ungefär dubbelt så många som söker som får plats så görs ett urval.
− Vi väger in varje ungdoms behov och så strävar vi efter att det ska vara lika många tjejer som killar på utbildningen. Har man däremot ett alltför tung kriminellt förflutet så är man tyvärr inte aktuell, eftersom utbildningen ger inblick i polisens arbete, säger Ali Saidoun.
Knutna till MBU-utbildningen i Angered är personal från fältgruppen och fritidsgårdarna.
− Vi är ganska många som arbetar med det här i Angered. På andra håll i staden är det kanske bara en eller två personer, säger Ali Saidoun.