Angered först ut. Varma färger, sköna möbler och mjuka kuddar. Utifrån önskemål från barn och unga har samtalsrummen på socialkontoret i Angered blivit mysigare. ”Det ger trygghet, något som behövs om man ska våga prata om svåra saker”, säger enhetschef Susanne Thörn.

Det tre samtalsrummen hade tidigare vita väggar, pinnstolar och saknade gardiner. Nu är de inredda i varma färger och med sköna möbler och kuddar. Väggarna pryds av fototapeter och färggranna gardiner lyser upp.

Idén kommer från föreningen Maskrosbarn, en barnrättsorganisation som arbetar med att stötta barn och unga som har föräldrar med missbruk eller som mår psykiskt dåligt.

Stela och kalla samtalsrum
I rapporterna, ”Frågar man inget – får man inget veta” och ”Jag är bara en påse med pengar”, från organisationen berättar barn och unga om sina upplevelser av socialtjänsten. Många tycker att miljön i samtalsrummen är ett problem, att de är stela och kalla.

”Varför är rummen på socialkontoren så fula, kan man inte pimpa dem?”, undrade en av ungdomarna. Så föddes konceptet Pimp my soc. Föreningen Maskrosbarn erbjuder socialkontoren att omvandla miljön på kontoret utifrån barns önskemål.

– Vi har stått för materialet, men det är Maskrosbarn som har haft idéerna och gjort själva jobbet – och vi är jättenöjda, säger Susanne Thörn.

Öka barns delaktighet
Susanne berättar att på fmiljehemsenheten i Angered det senaste året satsat på att öka barns delaktighet i verksamheten.

– Vi behöver ta tillvara på det barnen säger att de upplever när de har kontakt med oss. Det är viktigt att de känner att de blir tagna på allvar och lyssnade på. Det här är ett sätt att göra det.

Reaktionerna på de nya rummen har bara varit positiva, från såväl personal som besökare. Angered är den första stadsdelen i Göteborg som anlitar Maskrosbarn för att förändra socialkontoret. Men Susanne Thörn berättar att fler är på gång.

3908.jpg

Fondtapet och varma färger ger en mysig och avslappnande miljö på socialkontoret.