På Nya dagens hushåll finns inte nåt krimskrams. Mässan koncentreras nu helt på mat och dryck på temat ”Lätt och glatt”. Under parollen ”Det medvetna köket” vänder sig arrangörerna särskilt till föräldrar. I dagliga seminarier om bland annat miljövård och friskvård ger föreläsare tips och råd.

Letar du efter häcksaxar, undulater eller glasögonputs? Då ska du inte besöka Nya Dagens Hushåll. ”Vi har gjort oss av med allt krimskrams och koncentrerar oss helt på mat och dryck”, säger projektledaren Peter Torgersson.

Dagens Hushåll på Svenska Mässan har varit en kär institution för göteborgarna allt sedan mässan startade 1952. Men i höstas upplevde många ett tomrum – för första gången på drygt ett halvt sekel ägde den inte rum.

– Vi hade bestämt oss för att göra om mässan – därför var det naturligt att göra ett break, förklarar Peter Torgersson.

– Genom åren hade Dagens Hushåll förvandlats till en marknadsplats för allt möjligt och omöjligt, i en salig blandning. Man fick en känsla av marknadsgyckel – roligt, förstås, men kvaliteten på mässan sjönk.

Ut med skräpet

I fjol tog man ett radikalt grepp och bestämde sig för ett nytt upplägg. Ut med alla udda varor och billigt skräp. In med, och full fokus på, det mässan alltid varit bäst på: mat och dryck.

– Vi upplever ju ett enormt ökat intresse för mat, dryck och hälsa – och sambandet dem emellan: äter och dricker vi riktigt och sunt så mår vi bättre.

– Därför satsar vi hårt på ”Den Goda Maten”, i alla betydelser, vid årets mässa.

Det innebär dels att utställarna lyfter fram hälsosam mat: kravmärkt, ekologiskt odlad, frukt och grönsaker, nyttiga bakteriekulturer, fleromättade fetter, etc. Dels att stjärnkockar och matintresserade kändisar hjälps åt att laga läcker mat på scenen.

Temat är ”Lätt och glatt” – matlagning blandas med musik och underhållning, under ledning av ”matpredikanten” Anders Arnell.

Bland andra medverkar Alexandra Zazzi, Stefan Karlsson (Fond), Ulf Wagner (Basement), butikskocken Tomas Jonsson, Lasse Kronér, Siewert Öholm och artisterna Susanne Pettersson, Ulf Källvik, Lasse Ludwigson och gruppen Gravrost. På dryckesavdelningen står vinprovningen i centrum.

Med ett vinhäfte (kostar 60 kronor) kan man provsmaka sex olika viner hos de vinimportörer som deltar på mässan.

Vin – farligt och nyttigt

Men hur går alkohol ihop med mässans nya hälsoprofil?

– Snart sagt all mat och dryck – inte minst alkoholhaltiga drycker – är onyttigt eller farligt om man vräker i sig okontrollerade mängder, säger Peter Torgersson.

– Men när det gäller vin, åtminstone rödvin, vet vi numera att det också innehåller nyttiga ämnen, antioxidanter, som gynnar hjärtat, blodomloppet och immunförsvaret. För alltfler människor tillhör ett glas vin det goda i livet, alltså det mässan vill stå för.

Varför blir barnen feta?

En färsk larmrapport visar att barn blir allt fetare. Vad gör man – som förälder – åt problemet? På Nya Dagens Hushåll får du råd och tips.

”Det medvetna köket” kallas en seminarieserie på lilla scenen, som pågår nonstop varje dag under mässan. Dietister och representanter för konsumentföreningar, jordbruk, miljövård och friskvård talar i aktuella ämnen.

Många kretsar kring vår livsstil. Ett aktuellt problem som tas upp är den ökade barnfetman. Enligt en färsk rapport bär nästan vart fjärde barn mellan 6 och 10 år på övervikt idag.

En explosiv utveckling – ännu på 80-talet var fetma hos barn ytterst sällsynt. På mässan får man tips och idéer om hur man ska komma tillrätta med problemet.

Barnens hushåll

– Barnfamiljer är en viktig målgrupp för Nya Dagens Hushåll, understryker Peter Togersson.

– För att underlätta för dem att komma hit skapar vi en särskild avdelning, ”Barnens Hushåll”. Här kan föräldrar kostnadsfritt kunna lämna sina småttingar, medan mamma och pappa går runt på mässan.

I barnavdelningen finns kunnig personal och massor av leksaker, aktiviteter, barnteater, musik och scenunderhållning med artister som Mora Träsk, Gnottarna, Gycklaren Ann och Thomas K:s Teater.

Fakta | Nya Dagens Hushåll

Pågår 26–29 februari. Öppettider: tors–fre 10.00–20.00, lör–sön 10.00–18.00

Målsättning: konsumentforum för sund och hälsosam livsstil, inriktat på mat och dryck

Parallellt med Nya Dagens Hushåll går två nya konsumentmässor: Heminredning (27–29/2) och Bröllop & Högtid (27–29/2)

Mässorna väntas tillsammans locka cirka 50.000 besökare