Tre stadsdelar bjuder på vårmeny. Nästa vecka gör kostansvariga i Centrum, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda en extra satsning på måltiden och upplevelsen kring den. 17 000 förskolebarn, elever och äldre i stan serveras då en gemensam meny i vårens tecken.

I vanliga fall har de tre stadsdelarna egna kostavdelningar som bestämmer menyn och sköter sina inköp själva. Men när Folkhälsoinstitutet nästa vecka uppmärksammar betydelsen av matvanor och fysisk aktivitet har stadsdelarna beslutat att prova på att samarbeta.

– Vi vill slå ett slag för måltidens betydelse för hälsan, säger Inger Månson, kostchef i Örgryte-Härlanda.

Pengarna räcker till mer
Hon förklarar att varje stadsdel för sig alltid strävar efter att laga bra mat. Men genom att samarbeta köper man in så stora volymer att man kan pressa priserna, och på så vis räcker pengarna till mer.

– Vi kan ha lite exklusivare råvaror den här veckan, eftersom vi kan få ner kostnaderna.

På menyn står bland annat vårkyckling, lax och lammfärsbiffar.

Det är inte givet att man alltid kan ha en gemensam meny för 17 000 brukare. Det kan bli problem med tillgången på en del råvaror.

– Kycklingen till exempel har vi fått boka långt i förväg. Det är ganska svårt att få fram sådana här stora volymer som det innebär.

Mat är mer än råvaror
Det är inte bara kvaliteten på själva maten som Inger Månson och hennes kollegor vill lyfta under veckan. Hela upplevelsen under måltiden är viktig för välbefinnandet, och där ingår lugn och ro, ett trevligt bemötande från personalen och en trivsam miljö. Därför öppnar kostcheferna under veckan matsalarna för konstutställningar och musikframträdanden. Till exempel uppmuntrar man skolorna att låta elever ställa ut sina alster från bild- och slöjdlektioner.

Även miljöförvaltningen lyfter fram maten under veckan. På onsdag 11 maj ordnas ”matprat” i lokalerna på Karl Johansgatan 23. Då ska Ulla Lundgren från miljöförvaltningen berätta om arbetet med att öka andelen miljömåltider, ett prioriterat mål i kommunen.

Helene Wåhlander från Institutionen för kost och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet ska prata om vilken komplex fråga det blivit att välja ”rätt” mat när man ska ta ställning till inte bara pris, näring och smak utan också hälsa, klimat, trender, säsong och ekologiskt.

Extra aktiviteter i bad- och träningshallar
Dagen avslutas med att Susanna Ulander och Amanda Westfal från miljöförvaltningen talar om kosttillskott. De har undersökt vad de omdiskuterade preparaten innehåller och vilka hälsoeffekter de utlovar. Matprat-dagen pågår kl 13 – 16.30.

Flera bad och träningshallar har också extra aktiviteter under veckan för att locka till motion. I Kärra simhall är det familjedag på söndag 15 maj medan Askims simhall lockar med gratis gruppträningspass hela veckan, bland annat vattengympa och kettlebells.

Hälsoteket i Angered erbjuder hälsosamtal och ordnar gruppträning på utegymmet vid Blå Stället hela tisdagen 10 maj. Här kan man delta i mamma-baby-träning, ”rörelse och ro” eller grounding, en träningsform med rötterna i afrikansk dans. Hälsoteket i Örgryte-Härlanda gillar också dans från Latinamerika, där kan man testa Zumba på onsdag 11 maj.

I Lundby ordnas en föreläsning om matens och lekens betydelse för barns hälsa. Dietisten och sjuksköterskan Maria Magnusson har forskat i ämnet och föreläser för intresserade föräldrar i Toleredsskolan torsdag 12 maj kl 18.