Rösta till 31 maj. ”Din idé - medborgarbudget i Lundby” är nominerad till internationell utmärkelse som ett gott exempel på medborgarinflytande.  Utmäkrelsen heterIOPD Award "Best practice in citizen participtation". 

Din idé har genomförts i samverkan med fastighetsägare i området kring Bjurslättsskolan. Syftet är att göra skolan till en uppskattad mötesplats skapa engagemang i området. De första aktiviteterna kommer igång nu i sommar.

Tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ansvariga skickat in bidraget till IOPD award. De 20 bidrag med flest röster går vidare till en finalomgång där en jury avgör.

Ett samverkansprojekt

Din idé Lundby startade under hösten 2020. Barn och vuxna fick lämna in förslag på saker att göra tillsammans i koppling med Bjurslättsskolan. Totalt lämnades 80 idéer in och 70 av dem blev godkända. Omröstningen skedde under november, men innan det kampanjades det runt om i Lundby. Under höstlovet kunde de som ville få hjälp att göra en egen kampanj för sin idé. Sju vinnare utsågs. De presenterades på en ceremoni i Bjurslättsskolans aula i december förra året.

Din idé är en medborgarbudget som skapats i samverkan mellan Göteborgs Stad, Stena Fastigheter, Familjebostäder i Göteborg och Fastighetsägare Centrala Hisingen (FCH).

Genomförs under sommaren och hösten

De sju vinnande förslagen som ska genomföras är: Spökkväll, prova på att rida, matlagningskurs, parkour, simskola, among us speltillfällen och sleepover på Bjurslättsskolan. Några av aktiviteterna kommer igång i sommar, några under hösten. Detta beror på att man behövt ta hänsyn till den pågående pandemin.

Stärka skolan som mötesplats

– Syftet med Din idé – Medborgarbudget i Lundby var stärka Bjurslättskolan som en gemensam mötesplats och att skapa engagemang och gemenskap i området. Det tycker jag att vi lyckades med, säger Klara Andersson.

Du kan läsa mer här om den internationella tävlingen IOPD Award ”Best Practice in Citizen Participtation” och Din idè i länkarna nedan. Och du kan också rösta på sajten. Alla kan rösta, men man behöver registrera sig med namn, mejladress och ett lösenord. Man kan rösta på max fem bidrag. Röstningen pågår fram till den 31 maj.

– Vi hoppas så klart på att många vill gå in och rösta på oss, säger Klara Andersson.