Målet är att hjälpa rätt och lätt. Stadsdelarna Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo har nu slagit upp portarna till sitt nya medborgarkontor på Frölunda torg. Hit kan medborgarna komma för allt från att få hjälp med att fylla i blanketter till att träffa en lokal politiker.

− Vårt mål är att hjälpa medborgarna att hitta rätt och lätt i samhället, säger Amira Zunic, som är samhällsvägledare på det nya medborgarkontoret på Frölunda torg.

I första hand handlar det om att ge medborgarna hjälp med det som hör till stadsdelarna – till exempel förskola, skola och äldreomsorg – och andra kommunala verksamhetsområden. Men till viss del kan medborgarkontoret även ge information som rör statliga myndigheter.

− Om man har en fråga räcker det i många fall att vända sig till oss. Vi använder våra kontakter med andra verksamheter och myndigheter för att hjälpa till och återkopplar alltid till den som har ställt frågan till oss, även om vi inte har hittat något svar, säger Amira Zunic.

Ger hjälpande hand åt datorovana
Under de veckor som medborgarkontoret hittills har haft öppet har samhällsvägledarna redan hunnit ta emot en rad olika frågor.

− Många har förstås kommit in och undrat vad vi gör, eftersom vi är nya. Men vi har även svarat på frågor om bland annat stiftelser, fixartjänster, hemtjänsten, begravningskostnader, bostadstillägg och hjälpt till att fylla i blanketter till förskoleansökan, säger Amira Zunic.

Hon betonar att det handlar om att hjälpa till, inte att fylla i eller skriva något åt någon annan.

− Vi fungerar mer som en hand åt dem som till exempel inte är så vana vid att hantera datorer eller att formulera sig med papper och penna, säger Amira Zunic.

Mötesplats med temakvällar
Medborgarkontoret ligger i nya resecentrums lokaler på Frölunda torg. Det har öppet sex dagar i veckan, men det går också att ta kontakt via telefon, e-post eller fax.

I lokalen finns två publika datorer och de fyra samhällsvägledarna pratar tillsammans åtta olika språk, till exempel finska, spanska, arabiska, kroatiska och persiska.

Tanken är dessutom att vara en mötesplats för invånarna i Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo och kontoret kommer att ordna temakvällar av olika slag.

− Vad de ska handla om har med efterfrågan att göra. Om vi får många frågor inom ett område försöker vi ordna en temakväll med en specialist på det området, säger Amira Zunic.

På höstens program står även advokatjour, besök av ungdomsforum och ”Träffa din politiker”.

2E4E.jpg

Foto: Peter Svenson