Brandoffrens anhöriga visar sitt stöd. Den kommande helgen är det 13 år sedan brandkatastrofen i Backa på Hisingen. Till minne av de 63 ungdomar som miste livet och offren i Utöya-massakern hålls en välgörenhetskonsert på lördag kväll, 29 oktober. Överskottet går till ett barnhem i Litauen.

”Remember the time” är rubriken på minneskvällen i Konserthuset vid Götaplatsen, då bland andra Caroline Wennergren, MJ Duo, Göteborgs ungdomskör, Legacy of love och dansarna i Twisted feet ska uppträda på scen.

Blickar framåt
En liknande minneskonsert hölls på Världskulturmuseet på tioårsdagen av Backabranden, 2008.

– Den här gången är det lite annorlunda, säger Parash Lama, ordförande i föreningen BOA, Brandoffrens anhöriga.

– Även om grunden är att vi blickar tillbaka för att kunna blicka fram, har vi inte så mycket fokus på själva branden. Nu handlar det mer om framtiden.

”Vi vill visa vårt stöd för vännerna i Norge”
Konserten på lördag tillägnas både brandoffren från 1998 och offren från terrordådet på Utöya i Norge i somras.

– Vi vill visa vårt stöd för vännerna i Norge. Konsertkvällen kommer även att handla om budskapet ”pay it forward”, att en god gärning kan ”skickas vidare” och spridas som ringar på vattnet, säger Parash Lama.

Överskottet från kvällen går alltså till ett barnhem i Klaipeda, Litauen.

– En av arrangörerna, Hoda Karamzadeh, kommer själv att resa till Litauen på egen bekostnad för att följa upp hur pengarna används, säger Parash Lama.

”Jag hoppas det kommer mycket folk”
– Barnhemmet behöver hjälp med inköp av mat, kläder, utbildningsmateriel och mycket annat, så jag hoppas att det kommer mycket folk. Jag är optimist och hoppas att det blir utsålt, säger Parash Lama.

Värd under kvällen är stå upp-komikern Ibrahim Ebrima Faal, känd från bland annat teveprogrammet Ballar av stål. Brandlokalen på Hisingen kommer också att vara öppen under kvällen, för den som vill gå dit. Den är numera omgjord till minneslokal och används ibland för föreläsningar i brandskydd för skolungdomar, på initiativ från BOA.