Den 29 oktober hålls en minnesceremoni för de drabbade i Backabranden. Då avtäcks det officiella minnesmärket skapat av Clas Hake till specialkomponerad musik av Salomon Helperin.

Det har gått tio år sedan 63 ungdomar miste livet i en festlokal i Backa på Hisingen. Nu kommer den tragiska och dramatiska händelsen att få ett officellt minnesmärke. Förberedelserna har pågått i flera år.

Hemligt fram till avtäckningen

– Vi bjöd in Ditte Johansson, Clas Hake samt konstnärsparet Miruscka Nünez och Keyvan Eskandaripour till en skisstävling. Det var för tre år sedan, säger Cecilia Borgström-Fälth på fri konst och kultur.

När bidragen vad klara ställdes de ut, bland annat i brandlokalen och på Stadsmuseet, och var ute på remiss. Till sist gick Clas Hakes förslag segrande ur striden.

Det exakta utseendet på minnesmärket är hemligt tills det ska avtäckas i samband med minnesceremonin, men Cecilia berättar gärna hur det kommer att te sig.

Kaprifol växer på monumentets baksida

– Minnesmärket är placerat ganska nära dagens minnesplats, men något närmare Kvillebäcken och så att det syns inifrån brandlokalen, säger hon.

En blåskimrande svagt böjd vägg av syonit med alla de omkomnas namn ingraverat i guld kommer att möta besökaren. Marken består av röd kvartsit, en gång sjöbotten för miljontals år. Två silverpäronträd och en kaprifol som ska växa på monumentets baksida väver ihop tidsskalan och får dåtid och förgånget att mötas.

– Jag blev alldeles rörd när jag var där och såg hur det kommer att se ut, berättar Cecilia.

Tioårsminnet av Backabranden uppmärksammas också genom en minneskonsert på Världskulturmuseet söndagen den 26 oktober klockan 18-24. Läs mer om detta på länkarna nedan.


Fotnot:

Minnesceremonin börjar med samling på Gustaf Adolfs torg klockan 19.00 och därifrån avgår fackeltåget 19.30.
Klockan 20.00 börjar ceremonin vid Backaplan med avtäckning av minnesmärket, tal och musik.