Öppen för flyktingar och frivilliga. På måndag 5 oktober öppnar Göteborgs Stad en mottagningsplats för flyktingar som kommer med tåg till centralstationen. ”Vi planerar för fullt nu. Vi hoppas de kan få lite mer lugn och ro där, så att vi slipper att vara mitt på Centralen bland alla andra”, säger Thomas Lejon från förebyggande enheten i stadsdelen Centrum.

Mottagningsplatsen ligger bakom Centralen, vid den så kallade vita villan (forna stationshuset för Bergslagsbanan). Här har Skanska satt upp byggbodar.

66D6.jpg
Meningen är att personal från Göteborgs Stad ska finnas på plats och även Migrationsverket för att hjälpa de asylsökande rätt.

Både barnfamiljer och ensamkommande
Mottagningsplatsen ska också vara öppen för de många frivilliga som gör en stor insats för att hjälpa flyktingarna, bland annat från Refugee Welcome, Röd Korset och Islamic Relief. Här ska flyktingarna kunna duscha, gå på toaletten och få stöd och råd.

Thomas Lejon från stadsdelen Centrum är en av dem som tagit emot flyktingar på Centralen under de senaste veckorna. Med varje tåg från Malmö kommer det flyktingar, berättar han. I bland är det bara några stycken och andra gånger ett 20-tal personer, både barnfamiljer och ensamkommande ungdomar.

Har med sig spädbarn som fötts på vägen
– Många har varit på flykt och resande fot länge. En del har med sig spädbarn som fötts på resan. De är slitna och trötta, en del barn har feber och är krassliga. De har haft det riktigt kämpigt, säger han.

Just nu pågår arbetet med att få allt klart till måndag då mottagningsplatsen öppnar.

Förhoppningen är att det också ska finnas mat att erbjuda flyktingarna – som macka, kaffe, te, vatten och frukt. Exakt hur ansvaret ska fördelas mellan staden och de frivilliga är inte helt klart än.

Även flyktingarna som kommer till Stenaterminalen och som inte vill till Migrationsverket ska köras till mottagningsplatsen vid Centralen.