Munkebäcksgymnasiet i Göteborg vann på onsdagen en affischtävling under den pågående Kvalitetsmässan i Göteborg. 130 elever på skolan har tagit fram ungdomsanpassad information som ska rädda unga från att hamna hos kronofogden.

En lång rad olika projekt i offentliga verksamheter runt om i hela landet deltog i tävlingen. Projekten presenterades i form av en poster – en affisch.

I den hårda konkurrensen vann Munkbäcksgymnasiet, Göteborgs mediegymnasiums, satsning på information om kronofogden för ungdomar.

– Jag trodde det var lite för djärvt, säger Olle Poulsson som läser tredje året på grafisk kommunikation på Munkebäck.

Det är han som gjort den vinnande affischen med kraftiga färger och mönster. Själv hoppas han kunna arbeta med grafisk design i framtiden.

Omslagsflicka för kronofogden

Helga Fannon, som gick ur skolan förra året är omslagsflickan på affischen. Hon tycker att det är bra med information till ungdomar om riskerna att sätta sig i en skuldfälla.

– Många ungdomar har verkligen ingen aning om hur det fungerar. Projektet går ut på att stoppa i tid, berättar hon.

Satsningen på ungdomsanpassad information har slagit väl ut. 130 elever på Munkebäcksgymnasiet producerade helt själva, uppbackad av Kronofogdemyndigheten och Konsumentverket en tidning där de vanligaste skuldproblemen för ungdomar tas upp.

Det kan gälla skulder för mobilsamtalen eller obetalda TV-licenser. Tidningen har delats ut till alla landets 18-åringar.

– Det är en sådan viktig fråga. Ungdomarna har gjort ett fantastiskt arbete, säger Karin Lindell, generaldirektör på Konsumentverket.

Ungdomar gjort allt själva

Eleverna har gjort allt material själva, både texter, bilder, grafik och dessutom en raplåt om att undvika kronofogden. Det är gjort av ungdomar för ungdomar. Det är skrivet så att tonåringarna verkligen förstår vad det handlar om.

– Varför göra det så svårt när man kan göra det lätt, säger Birgitta Novén, en av lärarna på skolan.

Informationstidningen har nu i dagarna följts upp med ett litet häfte till alla lärare i Västra Götalandsregionen ”På riktigt – en bok om livskunskap från kronofogdemyndigheten”

Frågan väcker stort intresse

Intresset för dessa frågor bland lärare och elever är mycket stort enligt Dan Jering på Kronofogdemyndigheten i Göteborg.

Han hoppas på någon form av uppföljning med mer material som produceras av ungdomarna själva.

Förutom ära och diplom vann Munkebäcksgymnasiets elever också 30.000 kronor.