Konferens ger ytterligare argument mot droger. Att droger är skadliga för kropp och själ kan väl inte ha undgått någon, men att de också är rena katastrofen för miljön kanske är nytt för de flesta? Nu anordnar Göteborgs Stad en konferens där internationell expertis ger tunga argument för att undvika narkotika – av miljöskäl, om inte annat.

– Att tillverka ett gram kokain i Sydamerika kräver skövling av fyra kvadratmeter regnskog, och produktionen av ett kilo marijuana motsvarar utsläpp av 4000 kilo koldioxid! Multiplicera sedan med mängderna som förbrukas en vanlig helg i Göteborg, Stockholm eller Sverige så inser man snart att det handlar om enorma miljömässiga konsekvenser, säger Ove Lundgren, utvecklingsledare på social resursförvaltning och en av arrangörerna bakom konferensen Narkotikan – en miljökatastrof.

Temat för konferensen kan synas långsökt för Göteborg och Sverige, där produktionen av droger är relativt liten och debatten om legalisering inte är särdeles levande, men det finns andra aspekter och fakta som ändå är värda att lyfta fram.

– Det är ju onekligen en ganska ovanlig infallsvinkel men vi vill testa om det ändå inte kan vara ett nytt, effektivt sätt att få vissa grupper i samhället att avstå från narkotika. Det finns ju trots allt de som både är liberala i sin inställning till droger och samtidigt säger sig vara miljövänner, men här kommer vi att presentera gott om argument för att det inte är två hållningar som går att förena, säger Ove Lundgren.
68B8_2.jpg

Belgien hårt drabbat
Under konferensen kommer en rad namnkunniga och internationellt erkända experter att ge många exempel på de negativa ekologiska fotavtryck som droganvändning innebär runt om i världen.

– Många av experterna kommer från Belgien, som dels är lite av centralort för Europol men också ett av de länder där framställningen av syntetiska droger är som störst. Där kan polisen vittna om hur narkotikaproducenterna kör omkring med tankbilar med restprodukter, som de dumpar rakt ut i gatornas avloppssystem under regniga nätter, säger Ove Lundgren.

Belgiens grannland Holland var tidigare känt för sin tämligen liberala inställning till droger, något som dock har ändrats de senaste åren, till följd av att effekterna av dagens droger allt mer börjar ge sig till känna.

– Marijuana och cannabis är inte alls samma droger idag som de var för tjugo år sedan, utan är betydligt starkare och farligare på grund av avancerad växtförädling. De antipsykotiska ämnen som trots allt fanns i växten tidigare har blivit färre, istället har det blivit fler ämnen som påminner om lösningsmedel och ger samma effekter som sniffning. Men tydligast skillnad är det på halterna av THC, som bland annat ligger bakom rusupplevelsen. Tidigare låg THC-halten i marijuana på mellan 0,5 och 3 procent, men idag kan den i vissa fall ligga på uppemot 30 procent. Det har till exempel gjort att permanenta tillstånd som schizofreni har ökat kraftigt bland cannabis-användare, säger Ove Lundgren.

Liberalisering diskuteras
I Sverige är den folkliga opinionen fortfarande för en restriktiv narkotikapolitik, men så ser det inte ut överallt, inte ens i vår närhet.

– I Danmark är ju den debatten ganska levande, liksom i vissa delar av Sydeuropa. För att inte tala om Syd- och Centralamerika, eller till och med i USA. Kalifornien har ju oerhört liberala lagar kring droger och där beräknar man att tre procent av all elförbrukning går åt till marijuanaodling. Om hela USA anammar samma regler och det i sin tur ökar cannabisbruket i motsvarande grad skulle det krävas två nya kärnkraftverk, säger Ove Lundgren, som ser fram emot att få ta del av fler liknande exempel på narkotikabrukets negativa miljöeffekter under den stundande konferensen.

– Vi ser en bred målgrupp framför oss, alltifrån poliser och personal inom socialtjänsten till lärare inom både SO- och NO-ämnen. Allmänheten är såklart också välkommen, säger Ove Lundgren.

Konferensen Narkotikan – en miljökatastrof är kostnadsfri och arrangeras onsdagen 12 november på Burgårdens konferenscenter, med anmälan senast 30 oktober. Det finns fortfarande gott om plats på konferensen – vill du anmäla dig så gå in på länken nedan.