– För mig är visionen om ett narkotikafritt samhälle en styrka, ett åtagande från samhället att inte överge någon missbrukare. Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries var tydlig i sitt budskap när han talade på upptakten av storstadssatsningen mot narkotika i Göteborg.

Över hundra personer: lärare, forskare, socialarbetare, politiker och ansvariga inom narkomanvården hade samlats i Wallenstamsalen i Stadsmuseet den 23 januari för upptakten av Mobilisering mot narkotikas trestadssatsning.

Begränsa tillgången på narkotika

Syftet med satsningen är att Stockholm, Göteborg och Malmö i partnerskap ska arbeta för att begränsa tillgången på narkotika samt vårda och förebygga.

En rad olika projekt sätts nu igång i Göteborg inom fyra olika delområden: skolan, krogen och insatser för både unga och etablerade missbrukare.

Björn Fries berättade om sitt uppdrag som nationell narkotikasamordnare, men underströk också vikten av det lokala engagemanget och vände sig direkt till deltagarna.

– Trots alla larmrapporter måste vi komma ihåg att vi har gjort förändringar tidigare. Ni är de viktigaste i arbetet mot narkotika!