84.853 personer har förtidsröstat i Göteborg sedan förtidsröstningen inleddes den 20 maj. De flesta har röstat i Nordstan där man fram till igår kväll fått in nästan 22.000 röster. Tre av fyra förtidsröstare har fått röstkortet utskrivet på plats – något som i alla högsta grad har bidragit till de höga siffrorna.

– Det har haft enormt stor inverkan, det är hela grejen! Turister från Skövde har ju till exempel inga röstkort med sig, men det skriver vår personal ut här, säger Jonas Andrén vid valnämndens kansli.

40,4 procent röstade i förra EU-valet

Av de nära 85.000 förtidsrösterna är cirka 73.000 från göteborgare. Resten, drygt 11.000, är från personer som inte bor i Göteborg.

341E_2.jpg– Många är turister från olika ställen i Sverige. De har passat på när de ändå är vid en röstningslokal, säger Jonas Andrén som väntar in ytterligare cirka 2.000 förtidsröster från lokalen i Nordstan som har öppet ända till klockan åtta på valdagen.

I EU-parlamentsvalet 2004 röstade 148.400 göteborgare, vilket motsvarar 40,4 procent av de röstberättigade.

– I de allmänna valen 2006 hade vi 101.000 förtidsröster med 79 procents valdeltagande. Då borde vi alltså få in 50-60.000 förtidsröster i det här valet men vi ligger alltså nära 85.000 vilket är oväntat högt, konstaterar Jonas Andrén.

På platser med mycket folk

1F2.jpgTotalt har göteborgarna kunnat förtidsrösta på 46 platser. De flesta har varit stadsdelshus, bibliotek och medborgarkontor ute i stadsdelarna. Man har också kunnat lämna sin röst på två bokbussar som stannat på ett 70-tal ställen. Ambitionen har varit att ha en hög tillgänglighet och finnas på många platser med långa öppettider.

De ambulerande förtidsröstningslokalerna har funnits där det varit mycket folk – som på Hammarkullekarnevalen förra helgen och under medborgarskapsceremonin i Slottsskogen på nationaldagen.

”Har gjort ett fantastiskt jobb med glatt humör”

Populära ställen har varit vid Stora teatern, Olskrokstorget, Fokushuset, Eriksbergs köpcentrum och Linnéplatsen. Många har också röstat på Stadsbiblioteket, Frölunda kulturhus och Majornas bibliotek.

Sammanlagt har förtidsröstningen sysselsatt 200 personer. 100 av dem avlönas direkt av valnämnden, resten är ordinarie personal ute i stadsdelarna som jobbat extra med valet.

– Alla har slitit, jobbat långa dagar och gjort ett fantastiskt jobb med glatt humör. De höga siffrorna är mycket deras förtjänst! säger Jonas Andrén

Under valdagen den 7 juni jobbar cirka 1.500 personer som valfunktionärer i Göteborg.

Fotnot:
387.858 göteborgare är röstberättigade i årets EU-parlamentsval. Siffrorna för hur högt valdteltagandet varit blir klara en bit in i nästa vecka.

40B6.jpg

3660