Visar förortens okända sidor. Den prisade fotografen och Hammarkullebon Hendrik Zeitler riktar sin kameralins mot förortens natur och spåren efter människor. Den 13 april invigs hans utställning ”424 – Hammarkullens natur” på Göteborgs stadsmuseum.

I åtta år har fotografen Hendrik Zeitler dokumenterat naturen runt Hammarkullen. Det var när han skaffade hund som han började upptäcka nya delar av sitt hemområde – skogar och vilda naturområden, mitt i miljonprogrammets hjärta.

– Många förorters styrka är närheten till naturen, lugnet och tystnaden, säger han.

”424 – Hammarkullens natur” är den tredje utställningen som visas i anslutning till den uppmärksammade fotoutställning ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” av Jens S Jensen, med dokumentärbilder från 70-talets Hammarkullen och Volvo. Men medan Jensen porträtterar miljonprogrammet och dess invånare fokuserar Hendrik Zeitler främst på naturen och blandar dokumentära och konstnärliga arbetssätt.

Fångar fotspår
– I Hendrik Zeitlers fyndiga och välkomponerade bilder får vi möta en sida av Hammarkullen som är okänd för många, säger Karsten Bjergfelt som är utställningsproducent.

Hendrik Zeitlers bilder innehåller inga människor, däremot spåren efter dem.

– Spåren berättar om att ett bostadsområde är mer än en ansamling av hus, det finns alltid både en historia och ett sammanhang, säger Henrik Zeitler.

Motiven består av rester från det gamla Hammarkullen – husgrunder, jordkällare, trädgårdsväxter i skogen, blandat med stigar, kojbyggen och konstruktioner av grenar, snören och plankor.

Henrik Zeitlers dokumentation och tolkning av Hammarkullens natur resulterade i fotoboken ”424” som blev vinnare i Svensk Bokkonst 2014. Bilderna som nu visas på Stadsmuseet är ett urval från fotoboken. Utställning invigs den 13 april och pågår till den 16 juni.