På fredag startar årets val till ungdomsfullmäktige. Under tio dagar kan Göteborgs barn och ungdomar gå in på hemsidan och klicka för sin kandidat. Drygt 250 unga kandiderar till de 81 platserna som ledamöter och de 21 platserna som ersättare.

Ungdomsfullmäktige har funnits sedan 2005 och till årets val är det rekordmånga som är med och kandiderar. 40 av dem som ställer upp har varit med förut och vill bli omvalda.

På ungdomsfullmäktiges hemsida går det att läsa om de olika kandidaterna, hur gamla de är och vilken skola de går i.

− De har även skrivit kort vad de vill arbeta med om de blir valda, säger Eva Looström, som är planeringsledare för Göteborgs ungdomsfullmäktige.

Renare skolor och tryggare miljöer

Flera av årets kandidater tycker det är viktigt med trygghet och säkerhet. Några vill att skolan ska vara renare och att mobbningen ska försvinna. Andra slår ett slag för att förbättra möjligheterna för Göteborgs barn och unga att träna, spela och utöva andra fritidsaktiviteter.

Vill ha högt valdeltagande

Nu hoppas Eva Looström att så många som möjligt går in och röstar.

− Jag hoppas att alla vuxna både hemma och i skolan hjälper sina barn att rösta. Vi vill ha ett högt valdeltagande. Senast var det 27,43 procent, säger Eva Looström.

38.000 får rösta

För att rösta loggar man in på ungdomsfullmäktiges hemsida, antingen med de inloggningsuppgifter man redan tidigare har genom skolan eller har fått i ett brev hem.

− Sedan fyller man bara i sina uppgifter och klickar för den kandidat man vill rösta på, säger Eva Looström.

Sammanlagt är det ungefär 38.000 barn och unga som har rösträtt i valet.