Det är dags för val till Göteborgs stads ungdomsfullmäktige igen. Mellan den 7 och 17 november kan man rösta fram sin kandidat. Men bara om man är folkbokförd i Göteborg, har börjat årskurs 5, men ännu inte fyllt 18 år.

– Det innebär att ungefär 40.000 unga är röstberättigade, säger Eva Looström, planeringsledare för UF.

Valet är helt nätbaserat och görs på www.goteborg.se/ungdomsfullmäktige och för att logga in krävs användarnamn och lösenord.

Kan bara rösta på kandidater från egna stadsdelen

– Det är samma uppgifter som man har till kunskapsnätet. Om man inte går på en kommunal skola ska man ha fått dessa hemskickade, säger hon.

Man kan bara rösta på kandidater från sin egen stadsdel, vilket har fått en del kritik.

– Det är unga som kanske går på en friskola i en annan stadsdel än den de bor i och har sin kompisar där, säger Eva Looström.

Lika många ledamöter som i kommunfullmäktige

Varje stadsdel utgör en valkrets och har olika många platser i ungdomsfullmäktige. Totalt är det lika många platser som det är i kommunfullmäktige, totalt 81.

– Vi använder också samma lokal som de gör, säger hon.

Mandatperioden är på ett år.

Islossning för UF

Eva Looström är glad åt att arbetet i UF har lossnat de senaste två åren.

– Vi har en bättre dialog än tidigare med de vuxna som är grymt intresserade av att få veta ungdomarnas perspektiv. Nu driver vi många frågor samtidigt och det känns verkligen jätteroligt, säger hon.

I över ett år har bambamaten varit en viktig fråga. God, näringsrik och ekologisk har några av önskemålen varit från de unga. Ett konkret resultat av arbetet har blivit att man i Örgryte har ökat på kostnaden per måltid med en krona.

Driver kampanj om kollektivåkande

– Det är jättemycket när varje portion får kosta kanske en femma, säger Eva Looström.

Sedan i våras driver UF kollektivtrafikkampanjen tre timmar där man kräver att skolkortet gäller ända till klockan 22.

– Det är en fråga som kan påverka ungdomarnas resevanor. Dessutom är det en rättvisefråga. Alla har inte föräldrar som kan betala ett tilläggskort eller har möjlighet att skjutsa barnen, säger hon.-

3E08.jpg

Delar av ungdomsfullmäktige var i oktober i Picardie i Franskrike och deltog i en EU-konferens om dialog mellan ungdomar och politiker. Från vänster Floid Gumbo Strandvik, Mira Lindgren, Angelica Svahn, Solveig Ramallo, Björn Lundberg, Malin Uhlander, Jakob Almskog, Karolina Berntsson och Max Norin Barrhäll. Foto: Eva Looström