Monteras ner skiva för skiva. I vår får pilgrimsfalkarna hitta någon annanstans att häcka – gasklockan börjar nämligen rivas i veckan. Den 625 ton tunga stålkonstruktionen ska skivas nerifrån och upp i 1,6 meter höga skivor. Den 15 mars ska det vara klart.

Följ nedmonteringen på Göteborg Energis webbplats

Göteborgarna kommer alltså kunna se det kända landmärket sjunka ner i marken med en takt på 3,2 meter om dagen om allt går enligt plan. För att stabilisera ståltornet har entreprenören Delete satt in 20 stora domkrafter som gör det möjligt att ta ner gasklockan några meter i taget.

5A1C_2.jpg
Genom att använda denna metod slipper man riskabelt höghöjdsarbete.

Har märkt stort intresse
– Vi kommer att ta ner den bit för bit, meter för meter. Under tiden som gått sedan vi vann den första upphandlingen 2015 har jag hunnit riva Gasklockan många gånger i huvudet. Så nu ska det bli kul att sätta i gång, säger Kim Dahl, projektchef på Delete.

Under projekteringen har han märkt att gasklockan ligger många göteborgare varmt om hjärtat.

630A.jpg
– Jag har förstått att det finns ett väldigt stort intresse. Folk har hört av sig och velat fotografera, men också spara delar för eftervärlden.

Coca-colaburk och pilgrimsfalkar
Gasklockan har varit ett landmärke i Göteborg sedan den byggdes 1933. Sedan den togs ur bruk 1994 har åsikterna gått isär om vad som ska göras med byggnaden. Vid friidrotts-VM 1995 rasade göteborgarna efter ett förslag om att den skulle målas om till en coca-cola-burk.

Och i fjol rapporterade media om att rivningen försenats eftersom ett par pilgrimsfalkar häckade i tornet och länsstyrelsen därför förbjöd rivning under deras häckningstid – den 15 mars till den 31 juli.

Vid den tiden i år är gasklockan borta.

– Den 15 mars 2017 ska rivningen vara klar, säger Peter Trygg, projektansvarig på Göteborg Energi.

714A.jpg

Under hösten har Gasklockan tömts så att den nu bara är ett tomt skal. På tisdag börjar rivningen. Foto: Kalle Lekholm