Pågår 8–18 november. Från idag fredag 8 november kan Göteborgs ungdomar börja att rösta i valet till ungdomsfullmäktige. De 101 ungdomar som väljs är sedan med och påverkar staden i frågor som rör unga under hela nästa år. Nytt för i år är att valet görs helt digitalt - mer information och länk hittar du i artikeln.
Var med och påverka: Här röstar du till Ungdomsfullmäktige
I valet till ungdomsfullmäktige deltar inga politiska partier, utan alla kandidater representerar sig själva. Röstberättigade är jämnåriga ungdomar från alla Göteborgs stadsdelar, som väljer de 81 ledamöter och 20 ersättare som sitter i ungdomsfullmäktige. De väljs för en mandatperiod, som är på ett år.
Det är ungdomarna som bestämmer vilka frågor som ska diskuteras i ungdomsfullmäktige. Under 2019 har det bland annat ordnats en konferens för att bryta tystnaden om psykisk ohälsa och ett dialogmöte om klimat och miljöfrågor tillsammans med kommunstyrelsen.
Ungdomsfullmäktige har hela tiden en nära samverkan med stadens medarbetare och politiker och är därmed med och påverkar frågor som särskilt rör unga i Göteborg.
Vera hoppas bli vald en gång till
Vera Zhang är 16 år, går på Hvitfeldtska gymnasiet och bor på norra Hisingen. Hon blev invald i ungdomsfullmäktige för ett år sedan och ställer nu upp för omval.
Hur kommer det sig att du kandiderade från första början?
– Det var en ren slump. Jag har en klasskompis som var med och när jag började engagera mig i varför alla skolelever inte fick gratis busskort tipsade han mig om ungdomsfullmäktige och så blev jag vald.
Vad har varit det roligaste och det mest utmanande under det här året?
– Det roligaste har definitivt varit gemenskapen och att jag har utökat mitt nätverk av människor. Alla här är otroligt välkomnande och det är en gemenskap och en känsla som jag tror kommer följa med hela livet. Det jobbigaste har varit att ställa sig framför folk och prata, det tycker jag är lite otäckt. Men nu har jag gjort det så mycket att rädslan börjar ge sig, vilket är jättebra.
Vilka frågor brinner du särskilt för?
– Min hjärtefråga är jämlikhet för alla barn, alla ska ha samma möjligheter oavsett vilken skola de går på.
Vad var den största överraskningen under ditt år i ungdomsfullmäktige?
– Som medborgare är det lätt att känna sig ganska långt borta från politikerna och att det är svårt att få kontakt med dem. Men vi sitter så nära dem här att vi träffar dem hela tiden och ser att det är helt vanliga personer.
Cornelius Claesson ställer i år upp i valet för första gången. Foto: Privat
Cornelius ställer upp för första gången
En kandidat som i år ställer upp för första gången är Cornelius Claesson. Han är 12 år, går i Fjällskolan och har valt att kandidera till ungdomsfullmäktige eftersom han gärna vill göra det bättre för Göteborgs skolelever. Dessutom tycker att det känns som en intressant erfarenhet. Om han kommer in vill han bland annat jobba för att alla barn ska få lika stora möjligheter att lära sig i skolan.
– Jag vill att det ska vara lika för alla. Sedan vill jag lyfta frågan om att mycket har ändrats till digitalt i skolan. Jag vill att man ska kunna få sina läxor i pappersform – man ska inte behöva fixa med hemsidor och såna grejer, säger Cornelius.
Han tycker också att det borde bli billigare att åka kollektivt, och att trängselskatten borde höjas.
– Då blir det större chans att folk tar kollektivtrafik i stället för bilen.
Cornelius Claesson tycker det är väldigt bra att ungdomsfullmäktige finns.
– Då kan man veta att alla har en röst, och vi barn och unga kan ändra på det vi inte tycker om.