När Göteborgs barn gick till val 2006 gav händelsen eko runt om i världen. Nu är det åter dags för världens yngsta valkår att säga sitt. Den här gången gäller det stans papperskorgar - hur ska de se ut 2009?

Satsningen på att låta Göteborgs yngre skolbarn få vara med om ett val så likt de traditionella som möjligt, fick ett så stort gensvar att det tog valkansliet med överraskning.
Inte nog med att nästan hälften av de röstberättigade barnen mellan 6 och 12 år deltog – omvärlden stod på kö för att höra mer om det unika initiativet.

Spårvagn och lånekort

54D4_2.jpg
– De första som hörde av sig var Nepal. Sedan kom de som på ett pärlband, säger valkansliets chef Bill Werngren.
För tre år sedan hade barnen att ta ställning till hur en spårvagn skulle dekoreras, och hur bibliotekens lånekort skulle utformas. Nu är det papperskorgarna som står i centrum. Hur ska de egentligen se ut efter valet?

40 000 göteborgsbarn får rösta

Tre modeller presenteras nu för valkåren som uppgår till närmare 40 000 göteborgsbarn i åldrarna 6 till 12 år – från klasserna 0 till 5.

2818.jpg
– Det är viktigt att tidigt börja med demokratifrågor, säger valnämndens ordförande Per Svensson (S).

Nämnden menar att valet har en rad positiva effekter: Barn och ungdomar blir mer medvetna och förstår hur ett val går till. Man höjer medvetandet om nedskräpningen i stan och får ett högre valdeltagande även bland vuxna, eftersom diskussionen förs vidare i hemmen.

Ungdomsfullmäktige räknar röster

Från måndagen den 11 maj blir det möjligt för göteborgsbarnen att tillsammans med sina lärare gå till val på ett av stadens bibliotek. Rösterna samlas in regelbundet och förvaras på valnämndens kansli där sedan representanter från ungdomsfullmäktige ansvarar för sammanräkningen.

75DA_4.jpg
Fredagen den 29 maj är sista dagen för valkåren att säga sitt. En dryg vecka senare, på nationaldagen den 6 juni, offentliggörs resultatet.Under sommar och höst kommer sedan många av stadens papperskorgar att få den dekoration – och den vers –  barnen valt.

150 nya papperskorgar dekoreras

– Förra året satte vi ut 450 nya papperskorgar. I år blir det ytterligare dubbelt så många, säger Ingvar Brattefjäll, projektledare på Trygg, vacker stad.

Valresultatet kommer i första skedet att synas på 150 av papperskorgarna. Blått, grönt eller orange? Klas, Per eller Sara? Nu är det barnen som bestämmer!