Lättare att hitta rätt i staden. En ny, samlad ingång till Göteborgs Stad invigs på fredag 1 februari: Kontaktcenter på Ekelundsgatan 1. Hit kan man ringa, maila eller komma på personligt besök för att få svar på frågor eller hitta rätt i kommunen.

– Tanken är att det ska bli enklare att komma i kontakt med Göteborgs Stad, säger Malin Hestner, chef för Kontaktcenter.

– Vi finns till för alla göteborgare, som själva får välja hur de vill kontakta oss; ringa, komma hit eller skicka e-post. Och nu lanserar vi också Göteborgs Stads officiella sida på Facebook, där man kan prata med oss.

Slagit ihop växlar
Malin Hestner var tidigare chef för Skatteverkets, Pensionsmyndighetens och Försäkringskassans gemensamma servicekontor i Nordstan, ett uppmärksammat nytänkande där tre myndigheter gick ihop för att möta medborgarnas behov av information.

I det nya Kontaktcenter på Ekelundsgatan har flera verksamheter inom Göteborgs Stad slagits ihop, till exempel sju telefonväxlar.

– Nu är det 365 00 00 som gäller, även om de gamla numren kommer att finnas kvar ett tag till, säger Malin Hestner.

Kontaktcenter har 50 anställda. Tio jobbar med webbplatsen goteborg.se och 40 är servicevägledare, flera av dem har en bakgrund som växeltelefonister.

Ska lotsa vidare
– De är ju väldigt duktiga och kan staden utan och innan. I övrigt är det socionomer, tolkar och många andra yrkesgrupper som har sökt och fått jobben. Mer än 70 procent kommer från andra jobb i Göteborgs Stad, berättar Malin Hestner.

Kontaktcenter ska alltså både svara på frågor och lotsa vidare in i kommunen.

– Som medborgare ska man inte behöva veta om man ska ringa till miljöförvaltningen eller park- och natur för ett visst ärende, utan man ringer till Göteborgs Stad. Och så får man svar på sin fråga av oss eller hjälp att hitta rätt person, säger Malin Hestner.

Inför lanseringen har Kontaktcenter i samarbete med stadsdelar och fackförvaltningar kartlagt vilka frågor som är vanligast.

Databas med frågor
– Det har vi kokat ner till en databas där det finns ett par tusen frågor med svar som servicevägledarna ska arbeta med. Och om vi inte kan svara, är vårt uppdrag att hitta en person som kan svara och koppla vidare till den.

– Fortfarande kommer ju kärnverksamheterna att ta emot samtal och besök från medborgare, men nu får de lite avlastning i och med att vi kan svara på de enklare frågorna.

Telefonväxeln är öppen 7 – 18 och personliga besök 9 -16 alla vardagar.

– Vi bokar inga besök utan det är ”drop in”. Alla som inte vill ringa eller e-posta är välkomna in och vi kommer att bemanna disken utifrån besökstrycket.

Till att börja med finns Kontaktcenter på våning 6 på Ekelundsgatan 1, men kommer snart att flytta ner till första våningen.