Landmärke plockas ner sten för sten. Den 40 meter höga skorstenen på panncentralen i Brunnsbo byggdes år 1963. Men nu är den snart ett minne blott. I tisdags, 8 februari, påbörjades rivningsarbetet av landmärket. 

Det var 2016 som den gamla panncentralen och skorstenen i Brunnsbo övergick i kommunala Bostadsbolagets ägo. Det stod klart ganska snabbt att skorstenen var i dåligt skick och 2020, när samtliga mobilmaster flyttats från skorstenen, var det möjligt att besluta om rivning.

– Den hade behövt muras om helt och hållet för att kunna stå kvar. Bostadsbolaget såg inte värdet i att renovera den. Det är ett landmärke, och alla som bor här har levt med den, så det är synd att den måste rivas. Men vi tycker det är viktigare att lägga pengarna på våra fastigheter, säger Kim Stals, förvaltare på Bostadsbolaget i Brunnsbo och Backa.

Parkeringar i stället

Det är en extern aktör som genomför rivningen, som började i tisdags med att hägna in området och täcka över taket på panncentralen.

– Skorstenen plockas ner sten för sten och det har gått mycket fortare än vad vi räknat med. Det är cirka 15 meter kvar nu, säger Kim Stals på torsdagseftermiddagen.

Själva panncentralen – där ett gym huserar – får stå kvar. På platsen där skorstenen stått kommer det att bli parkeringar.