Göteborgarna har nominerat tolv. Varje år får en byggaktör ta emot priset för årets bästa byggnad av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Den vinnande byggnaden är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning.

Göteborgarna har varit med och nominerat tävlingsbidragen. Priset består av en plakett och 5 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Förra året vann Nötkärnan i Bergsjön
– Med priset lyfter vi verkligen fram en byggnads kvaliteter, alltså både funktion och utformning. Per och Alma Olssons fond är kanske ett litet pris i jämförelse med till exempel Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter, men är ändå betydelsefullt och viktigt. Det är också det enda priset av det här slaget som Göteborgs Stad delar ut, säger Torbjörn Borglin på stadsbyggnadskontoret som är sekreterare för juryn.

Förra året vann vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön priset. I år är tolv byggnader nominerade och juryn, bestående av fem ”konstförståndiga ledamöter” ska nu bestämma sig för vilken byggnad som kommer att utses till årets bästa byggnad och får ta emot priset i december.