Utställning på torget. Nu börjar framtidens Selma Lagerlöfs torg ta form. På fredagen redovisar fem arkitektlag sina arbeten och redan på lördag kan allmänheten se de fem förslagen i en utställning på torget.

– Vid en första anblick ser det väldigt spännande ut, säger Kristina Hulterström, projektledare för Framtidens Selma.

– Jag tycker att de har ringat in uppgiften väl och har kommit med lite olika svar på de frågor vi ställt,

Kommer plocka olika bitar ur förslagen
Uppgiften gick bland annat ut att komplettera Selma Lagerlöfs torg med fler bostäder och arbetsplatser, utan att äventyra de kvaliteter torget har idag. Här ska inte bli nåt stort köpcentrum, utan ett lokalt torg med varierat innehåll och bra service, både kommersiell och offentlig.

De fem utvalda arkitektlagen har nu avslutat sitt arbete. Någon vinnare kommer inte att utses, utan projektets bedömningsgrupp ska göra sin utvärdering och sedan tar man sig friheten att plocka ”godbitar” från de olika förslagen, kanske ge ett kompletterande uppdrag till någon av deltagarna.

– Det ser ut att finnas bra grejer i alla förslagen. Kanske ger vi ett kompletterande uppdrag till något lag, men nån vinnare ska inte utses, förklarar Kristina Hulterström.

Visas i Selmalokalen
Från och med lördag visas förslagen på stora planscher i Selmalokalen (före detta SE-banken) på torget.

– Vi håller på att sy ihop utställningen nu, och på lördag kommer vi som jobbar med projektet att vara där för att ta emot frågor och synpunkter, säger Kristina Hulterström.

På lördag är utställningen öppen kl 11-14. Nästa vecka har den öppet till och med lördag 17 december, på varierande tider. Efter nyår är den öppen tisdag och torsdag eftermiddag fram till mitten av februari.

Byggstart för det nya torget blir det först 2014.