Fem träffar med förebyggande amerikansk metod. När familjerådgivningen i våras för första gången lanserade en relationskurs enligt den så kallade PREP-metoden var intresset stort. Nu erbjuds en ny kurs för par som vill stärka och fördjupa sin relation.

PREP-metoden är förebyggande och vill hjälpa par att utveckla sin relation långt innan problemen hopar sig och krisen står för dörren.

– Det är klart att man kan ha bekymmer som man vill bearbeta, men det här är inte en kurs för par i kris – då ska man nog gå i parterapi istället, säger familjerådgivare Susanne Ewald Lundberg.

Tillsammans med kollegan Håkan Fransson genomförde hon vårens kurs med fyra träffar för sex par. Premiärkursen föll så väl ut att det nu blir en fortsättning med liknande upplägg.

Både yngre och äldre par
– Fast den här gången har vi lagt in en uppföljningsträff också för att kunna komma tillbaka och berätta om hur det har gått, säger Susanne Ewald Lundberg.

Till höstens kurs finns det plats för sju par som möter upp i familjerådgivningens lokaler på Kronhusgatan 2F fyra onsdagskvällar (24/9, 8/10, 22/10 och 5/11) kl 17.30-20.00. Ett par månader senare, den 14 januari, samlas gruppen på nytt för en uppföljning.

– I våras hade vi en rätt blandad grupp med båda unga och äldre par, säger Susanne Ewald Lundberg och fortsätter:

– Håkan och jag brukar föreläsa, visa film och ha små rollspel – sedan går paren iväg för att i var sitt rum jobba enskilt. Hela kursen går ju ut på att jobba med sin egen relation så man behöver inte alls dela sina tankar med andra i gruppen om man inte vill.

PREP-metoden har sina rötter i USA och kom till Sverige på 1990-talet. Förkortningen står för ”Prevention and Relationship Enchancement Program”.