Vinnande förslaget i medborgarbudget. Rusta upp gångstigen mellan Långrevsvägen och Trånget i Torslanda. Det var förslaget som fick flest röster i förra årets medborgarbudget i Västra Hisingen. Nu är den nya gångvägen klar, och på tisdag 21 november invigs den.

Gångstigen, där många barn går eller cyklar på väg till sina idrottsaktiviteter, i Torslanda har nu blivit bredare och fått belysning. Det var Hans Eriksson – som representant för flera väg- och idrottsföreningar i området – som lämnade in det vinnande förslaget i förra årets medborgarbudget Nu bestämmer du.

– Vi lämnade in det här förslaget för barnens skull, så att de ska känna sig trygga när de går eller cyklar genom skogen till sin busshållplats och sina fritidsaktiviteter, säger han.

Provgå och träffa politiker
21 november klockan 18.30 invigs Gångstigen, på Långrevsvägen, vid vändplanen. Det är föreningarna själva som står för inbjudan till invigningen. Västra Hisingens stadsdelsförvaltning bjuder på glögg och pepparkakor, lottar ut biljetter till Universeum och berättar om medborgarbudgeten. Representanter från Park- och naturförvaltningen är också på plats för att informera om upprustningen av stigen.

– Det blir ett bra tillfälle för dem som kommer att provgå vägen och prata lite med sina politiker, säger Jakob Säw, kommunikatör i Västra Hisingen som jobbar med medborgarbudgeten.

Under invigningen går det även att rösta i årets Nu bestämmer du. 16 förslag är utvalda. Röstningen började 9 oktober och avslutas 10 december.

Temat på förra årets medborgarbudget var trygghet. I år är temat ”Möten mellan människor som annars inte hade träffats”. Här finns förslag om cykelkurs, lunchdisko, sporthelg i Sjumilahallen och gemensam tjejgrupp för tjejer i Torslanda och Biskopsgården.

Kan bli flera vinnare
Alla som är folkbokförda i Västra Hisingen, oavsett ålder, får lov att rösta. Röstningen sker digitalt. På sajten Nu bestämmer du kan du läsa om alla förslag och rösta. Det finns även möjlighet att enkelt dela ditt favoritförslag på Facebook.

Vinnarna presenteras den 15 december. Nytt för i år är att inte bara ett förslag kan vinna. I förra årets medborgarbudget gick hela summan på en halv miljon till upprustningen av gångstigen.

– I år kan ett förslag max få 300 000 kronor, vilket gör att det blir fler vinnare. Förslaget om cykelkurs har bara en beräknad budget på 15 000 kronor till exempel, säger Jakob Säw.