Finns Gud i ditt kvarter? Nya skriften "Oh my God" hjälper den som söker att finna platser i Göteborg för religiösa möten och gudstjänster. Oavsett religion.

Skriften presenteras för första gången på Bok & Biblioteksmässan i helgen och är resultatet av ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Levande historia och Sensus studieförbund.

– Skriften är egentligen tänkt som en utvärdering av utställningen Gud har 99 namn som finns i Gårda och som är öppen för skolklasser och allmänheten. Men vi ville inte ha någon introvert, oläslig ”universitets-utvärdering”, utan något som kan användas i skolorna som stöd i religionsundervisningen, säger Lennart Engström som har varit en av projektledarna för utställningen Gud har 99 namn.

En utställning som hittills har haft 300.000 besökare i Sverige och 8.000 elever bara i Göteborg.

Guide till Gud

I skriften ”Oh my God” möter man bland annat några av de unga representanter för världsreligionerna som guidar skolelever på utställningen, och dessutom elever och lärare som redan varit där och besökt.

Mittuppslaget består av en unik karta över Göteborg, där 120 religiösa platser och lokaler för möten och gudstjänster finns utmärkta. Kristna, buddhistiska, hinduiska, muslimska, sikhiska, judiska och några till.

– Vi har hört tidigare att det finns ett intresse för en sådan här guide, inte minst från internationella gäster i Göteborg. Nu använde vi det goda kontaktnät som Idrotts- och föreningsförvaltningen har med de olika församlingarna i Göteborg till att sammanställa den här kartan, och den kommer att tryckas upp separat också så småningom, säger Lennart Engström.

Gratis till skolor

Skriften ”Oh my God” har tryckts upp i 10.000 exemplar och kommer att delas ut gratis till skolor som vill beställa, via Levande historias hemsida.

Särtrycket med guiden till religiösa mötesplatser kommer att säljas via Sensus studieförbund.